«Βρισκόμαστε λίγο πριν την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση» επεσήμανε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Μετά από μία σειρά από δύσκολα χρόνια, η χώρα έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της, επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, έχει αποκαταστήσει τη διεθνή θέση της και σχεδιάζει, με αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση, την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας» τόνισε.

Όπως είπε, η Ελλάδα «θα παρουσιάσει, μετά από 6 συνεχή έτη ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Ήδη, αυτό συνέβη για 2 συνεχόμενα τρίμηνα εφέτος, καθιστώντας το στόχο για το 2014, αν όχι συντηρητικό, σίγουρα πολύ ρεαλιστικό».

Παράλληλα σημείωσε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα παράγονται, η ανεργία αποκλιμακώνεται και υλοποιούνται οι διαρθωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «δημιουργούνται, έτσι, οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας». Όπως είπε, τα «δυόμιση τελευταία χρόνια προωθήθηκε, με συνέπεια, η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση, προσαρμογή και πειθαρχία. Η χώρα αντιμετώπισε, με επώδυνες πράγματι διαδικασίες, τα υψηλά, διαχρονικά, δίδυμα ελλείμματά της».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η «δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία, αν και αναγκαία, δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για τη μεγέθυνση της οικονομίας και την κοινωνική ευημερία» και προσέθεσε πως «απαιτείται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επανεκτίμηση πολιτικών και προτεραιοτήτων».

«Πλησιάζοντας στο τέλος του υφιστάμενου Προγράμματος, εργαζόμαστε ώστε, άμεσα, να ολοκληρωθεί, από την Τρόικα, η τελευταία αξιολόγηση της υλοποίησής του, και να συναποφασισθεί, με τους εταίρους, το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη ημέρα» συνέχισε και προσέθεσε:

«Πλαίσιο, το οποίο θα εδράζεται σε ένα εθνικό σχέδιο με πυρήνα τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Παράλληλα έκανε λόγο για το υψηλό κόστος που «κατέβαλαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της κατάστασης, αναμφίβολα, ήταν και είναι υψηλό».

«Για τους λόγους αυτούς είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με μεγάλο κόπο και κοινωνικό κόστος» είπε και προσέθεσε πως «έχουμε χρέος να κρατήσουμε γερά το πηδάλιο και να κάνουμε τις ενδεδειγμένες ενέργειες».