current views are: 4

16 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:10

Ο Καρατζαφέρης, οι off-shore και οι δηλώσεις πόθεν έσχες

Στο μικροσκόπιο των αρχών φαίνεται πως έχουν μπει οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Γ. Καρατζαφέρη. 

Δημοσίευση 10:10’
αρθρο-newpost

Στο μικροσκόπιο των αρχών φαίνεται πως έχουν μπει οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Γ. Καρατζαφέρη. 

Στο μικροσκόπιο των αρχών φαίνεται πως έχουν μπει οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Γ. Καρατζαφέρη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα  από  τις δηλώσεις αυτές προκύπτει η συμμετοχή του στην υπεράκτια εταιρεία Catalina Ltd, που φέρεται να ήταν αποδέκτης εμβασμάτων συνολικού ύψους 1,65 εκατ. ευρώ σε δύο διαφορετικές περιόδους από πρόσωπο που εμφανίζεται ως μεσάζοντας προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία για την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma

Όπως γράφει η εφημερίδα αν και ο ίδιος έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει αν και ποια σχέση διατηρεί ο ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο με τις δύο offshore που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών για ύποπτα εμβάσματα (την Catalina International Ltd, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI), αυτό που προκύπτει από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσε ως βουλευτής της ΝΔ το 1994 (για το οικονομικό έτος 1993) είναι ότι συμμετείχε στην Catalina LTD.

Η εφημερίδα επικαλείται ωστόσο πως σε μεταγενέστερες δηλώσεις του της περιόδου μετά το 2007 που υπέβαλλε ως πρόεδρος πια του ΛΑΟΣ, το οποίο εισήλθε τότε στη Βουλή, τα ίχνη της Catalina LTD χάνονται. Η μοναδική εταιρική συμμετοχή που υπάρχει στα «πόθεν έσχες» του κ. Καρατζαφέρη είναι της συζύγου του, η οποία εμφανίζεται ως «εταίρος ΕΠΕ» σε επιχείρηση «παροχής υπηρεσιών» με έτος έναρξης το 2000 και κεφάλαιο εισφοράς 17.608 ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία αυτή εμφανίζεται στη δήλωση του 2011 να πέρασε με γονική παροχή στον υιό του κ. Καρατζαφέρη, ενώ στη δήλωση του 2012 δεν αναφέρεται.

Η εφημερίδα σημειώνει πως το 1994, όταν ο κ. Καρατζαφέρης δήλωνε την ύπαρξη της offshore, δεν ήταν παράνομο ένας πολιτικός να κατέχει υπεράκτια εταιρεία. Απαγορεύτηκε με νόμο το 2010και από τότε η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε υπεράκτιες εταιρείες ισοδυναμεί με έκπτωση από το αξίωμά τους, ενώ απειλούνται και με ποινές φυλάκισης 2-5 ετών και χρηματικά πρόστιμα 10.000-500.000 ευρώ, καθώς και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, όπως και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής τους. Αν μάλιστα προκύπτει και παράνομος πλουτισμός ή απόκρυψη περιουσίας, τότε ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες κακουργηματικές διατάξεις.

Όπως καταλήγει το ρεπορτάζ του Βήματος στην παρούσα φάση ο κ. Καρατζαφέρης ερευνάται αν έχει συμπεριλάβει στις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» τις δύο υπεράκτιες εταιρείες. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη – Τετάρτη αναμένονται τα αποτελέσματά ώστε η Επιτροπή να προβεί στις δέουσες ενέργειες με την παραπομπή ή μη της υπόθεσης (ως προς το σκέλος των «πόθεν έσχες») για τα περαιτέρω στον αρμόδιο εισαγγελέα

 


σχετικα αρθρα