current views are: 1

16 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:20

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση για την επιστροφή της τρόικας

Φωτιά έχουν πάρει οι υπολογιστές της οδού Νίκης από την επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα. 

Δημοσίευση 10:20’
αρθρο-newpost

Φωτιά έχουν πάρει οι υπολογιστές της οδού Νίκης από την επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα. 

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Φωτιά έχουν πάρει οι υπολογιστές της οδού Νίκης από την επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα. Αθήνα και δανειστές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για να κλείσουν την ημερομηνία επιστροφής των τροίκανών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας όμως απ΄ότι φαίνεται τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.

Τι και αν η κυβέρνηση υποχώρησε στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να εξαίρεσε τελικά τον ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις -προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και κυβερνητικών στελεχών-, οι τροίκανοί δεν βάζουν νερό στο κρασί τους και κρατούν σαν επτασφράγιστο μυστικό την ημερομηνία επιστροφής τους.

Η κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα αφού επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν όμως η στάση της τρόικας δείχνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και οι απαιτήσεις των δανειστών πολύ περισσότερες από τις αναμενόμενες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τούς έστειλε επιστολή στην οποία περιέγραφε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα στο σκέλος της υλοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού και στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που υλοποιούνται ή πρόκειται να προωθηθούν.

Η κυβέρνηση φέρεται να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015 ενώ επιμένει στις κόκκινες γραμμές της ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό, στις ομαδικές απολύσεις και στο θέμα των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι όμως και αυτές που προκαλούν την δυσφορία των δανειστών και όπως έχει ήδη γράψει το newpost θα συζητηθούν τώρα και δεν θα μετατοπιστούν για αργότερα όπως και επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση θα αφορά διοικητικού χαρακτήρα θέματα και όχι μείωση συντάξεων ή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων πιθανότατα θα συζητηθεί ένα αρχικό πλαίσιο.

Στο θέμα του ΦΠΑ  οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 19%, αλλά και ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ που είναι στο 13 και πάλι στο 19%.

Πάντως παρά τις ενστάσεις των δανειστών, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει με επιτυχία. Τώρα αν η επιτυχία θα επέλθει με μία ακόμη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στις κόκκινες γραμμές της αυτό θα το δείξει η εξειδίκευση των μέτρων…


σχετικα αρθρα