Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Ως εδώ και μη παρέκει». Το μήνυμα αυτό στέλνουν στο Υπουργείο Οικονομικών βουλευτές, κομματικοί παράγοντες και τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας που εξεγείρονται, αντιδρώντας στις γκάφες αλλά και στις ολιγωρίες του που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη δημοσκοπική καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα τα όσα αρνητικά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση με τη διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ενίσχυσαν την τάση αποσυσπείρωσης της ΝΔ και ανέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι «έκαψαν» τις καλύτερες ειδήσεις από τότε που μπήκε η χώρα στα μνημόνια. Μια ρύθμιση που πραγματικά αποτελεί ανάσα για τους οφειλέτες του δημοσίου αλλά και το σημαντικότερο ότι για πρώτη φορά υπάρχουν απτά στοιχεία που δείχνουν ότι χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε Μέγαρο Μαξίμου και Συγγρού φθάνουν μηνύματα οργής της κομματικής βάσης, η οποία παρακολουθεί απογοητευμένη να πληρώνει γκάφες κυβερνητικών στελεχών που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

Η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται και η ΝΔ μπορεί να διασώζεται αλλά έχει δρόμο για την ανάκαμψη, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική συμπεριφορά υπουργών, βουλευτών, μελών και στελεχών, ακόμη και απλών ψηφοφόρων της ΝΔ.

Παράλληλα στην ΚΟ επικρατεί αναβρασμός για τον Γκίκα Χαρδούβελη και ο φόβος γενίκευσης των αντιδράσεων προκαλεί πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια χρονική στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Αυτός ο αναβρασμός και ο φόβος καταγράφηκαν έντονα τις τελευταίες δυο ημέρες στη Βουλή, όπου φαινόταν έντονα η δυσαρέσκεια της Κ.Ο. της ΝΔ για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν.

Η οργή κυριαρχεί και όλοι ζητούν το κεφάλι του Γκίκα Χαρδούβελη διαφορετικά ελοχεύει ο κίνδυνος να σημάνει το σύνθημα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Οι αντιδράσεις των βουλευτών που διαμαρτύρονται για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την οικονομική πολιτική συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. «Μεταφέρουμε την απογοήτευση που εισπράττουμε από τις περιοδείες μας στην επαρχία και τις συνομιλίες μας με οργανωμένους οπαδούς» αναφέρει βουλευτής της Β΄ Αθηνών, ενώ άλλος συνάδελφός του από την περιφέρεια σημειώνει: «Νομίζω ότι ζούμε σε εικονική πραγματικότητα».

Η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, λέει τις τελευταίες ημέρες ότι η κυβέρνηση εξευτελίζεται. Και δεν έχει άδικο, όπως αναφέρει μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του. Η κυβέρνηση δείχνει να μην πιστεύει στον εαυτό της, κάνει συνεχώς λάθη και βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και η «επιτυχία» της κυβέρνησης, όλοι να συζητούν αντί για μια θετική ρύθμιση για πάρα πολλούς πολίτες σχετικά με τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, για την υποχώρηση με τη διάταξη που αποσύρθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, δείχνουν ότι «κάποιοι έχουν χάσει την μπάλα»!

Προλαβαίνει να γυρίσει το κλίμα; Ουδείς γνωρίζει και όλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα…απλώς έως αυτή τη στιγμή όλοι θέλουν να διασώσουν ότι μπορούν σε προσωπικό επίπεδο (σ.σ. επανεκλογή) και η κυβέρνηση περνάει σε δεύτερη μοίρα.