current views are: 1

17 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:16

Άνοιγμα Τσίπρα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Το άνοιγμα  του ΣΥΡΙΖΑ προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους μετανοημένους βουλευτές και πολιτευτές του κόμματος του Ευάγγελου Βενιζέλου  αιτιολόγησε πολιτικά από την Φλωρεντία όπου βρέθηκε συμμετέχοντας στο συνέδριο του Transform Europe ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. 

Δημοσίευση 05:16’
αρθρο-newpost

Το άνοιγμα  του ΣΥΡΙΖΑ προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους μετανοημένους βουλευτές και πολιτευτές του κόμματος του Ευάγγελου Βενιζέλου  αιτιολόγησε πολιτικά από την Φλωρεντία όπου βρέθηκε συμμετέχοντας στο συνέδριο του Transform Europe ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Το άνοιγμα  του ΣΥΡΙΖΑ προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους μετανοημένους βουλευτές και πολιτευτές του κόμματος του Ευάγγελου Βενιζέλου  αιτιολόγησε πολιτικά από την Φλωρεντία όπου βρέθηκε συμμετέχοντας στο συνέδριο του Transform Europe ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. 

«Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  για να υπάρξει, θα πρέπει ν’ αλλάξει. Διαφορετικά, θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου. Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του οποίου, μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να χρησιμεύσει στους Ευρωπαίους   σοσιαλδημοκράτες. Σήμερα, προσαρμογή είναι η ριζοσπαστικοποίηση.  Και ριζοσπαστικοποίηση είναι η μετουσίωση σε πολιτικό πρόγραμμα των αντιστάσεων και των αιτημάτων της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.  Από τους Αγανακτισμένους στην Ισπανία που γέννησαν τους Podemos στην Ισπανία και που στην Ελλάδα έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου και δυνάμωσαν το ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ώστε να απέχει σήμερα μόλις ένα μικρό βήμα από τη διακυβέρνηση της χώρας.» 

Δεδομένου  ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να ξεκινήσει την διεύρυνση και την συνεργασία με τα άλλα κόμματα από την βάση και όχι μέσα από κεντρικές συμφωνίες – γι αυτό άλλωστε διοργανώνει ανοικτές συσκέψεις στην περιφέρεια- επιθυμεί να προσεγγίσει και το κομμάτι εκείνο του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται πολιτικά μετέωρο. 

Η… κατανόηση λοιπόν είναι ο πιο απλός και γρήγορος δρόμος προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μην αισθανθούν ότι προδίδουν τον πολιτικό τους χώρο την στιγμή που βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση του. Έτσι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την τοποθέτηση του έδωσε πολιτικά επιχειρήματα σε όσους από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ ανοίγουν την πόρτα εξόδου λέγοντας με λίγα λόγια το κλασσικό ότι « ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο πράγμα. 

Όπως αναμενόταν πάντως το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ έφερε και τις πρώτες γκρίνιες. Ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε ότι δεν επαρκεί μια απλή δήλωση μεταμέλειας προκειμένου να ενταχθούν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν υπερψηφίσει κάποια από τα μνημόνια. Οι πληροφορίες μάλιστα επιμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες τοποθετήσεις από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία διαπιστώνουν ότι με έμμεσο τρόπο ανοίγει η πόρτα της Κουμουνδούρου ενώ αλλά λέγονται και άλλα αποφασίζονται στα αρμόδια όργανα.


σχετικα αρθρα