Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ειλημμένη είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη, παραπέμποντας στη Βουλή την απόφαση για την τύχη της κυβέρνησής του. Και η απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού, που έχει ληφθεί μήνες πριν, δεν αλλάζει, ισχυρίζονται όσοι συνομιλούν καθημερινώς μαζί του. Γι αυτό, άλλωστε, δεν υιοθέτησε τις εισηγήσεις τόσο των στενών συνεργατών του όσο και κορυφαίων πολιτικών παραγόντων για αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες, διαδοχικά, το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο αλλά και το μήνα που διανύουμε. 

Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι η τύχη της κυβέρνησης θα κριθεί στη Βουλή και στους 180 βουλευτές. Αίφνης, όμως, ένα ακόμη σενάριο προστέθηκε σε αυτά που καλείται να αξιολογήσει ο κ. Σαμαράς και, προφανώς, σε αυτά που συζητούν με εμφανή αφωνία πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στο παρασκήνιο. Κι αυτό το σενάριο δεν είναι άλλο από το να ζητηθεί η έγκριση της όποιας νέας συμφωνίας με την τρόικα από ειδική πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή από τα 3/5 του Σώματος. Σύμφωνα με αυτό, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει αυτό που δεν έκανε το Μάιο του 2010 ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δηλαδή να δεσμεύσει ένα σημαντικό μέρος της Βουλής, δηλαδή 180 βουλευτές, στην συμφωνία. Παράλληλα, μία τέτοια εξέλιξη, ειδικά αν συγκεντρώνονταν οι ψήφοι, θα αποτελούσε σαφές πρόκριμα για την προεδρική εκλογή που θα ακολουθούσε. 

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι όντως το σενάριο «έπεσε» στο τραπέζι, μοιάζει να έχει ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης. Κι αυτό όχι μόνον διότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα εμφανιζόταν να υιοθετεί μία τακτική που επέκρινε επί Παπανδρέου αλλά κυρίως διότι στρατηγικά εμφανίζεται να έχει σημαντικά μειονεκτήματα έναντι του κυρίαρχου σεναρίου οι 180 βουλευτές να αναζητηθούν στην εκλογή Προέδρου. Πολιτικά στελέχη με σημαντική εμπειρία αλλά και γνώση των εξελίξεων σημειώνουν ότι αφενός παραμένει, αυτή την ώρα, ζητούμενο αν θα υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι την Προεδρική εκλογή, εξ ου άλλωστε και οι σχετικές αναφορές Βενιζέλου που αφήνει το θέμα ανοικτό. Αφετέρου, επιχειρηματολογούν ότι υπάρχουν βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία αλλά κάλλιστα μπορούν να ψηφίσουν Πρόεδρο. Τρίτο και σημαντικότερο, το διακύβευμα της Προεδρικής εκλογής είναι πολιτικά πολύ βαρύτερο και, ταυτόχρονα, πιο εύκολο προς αξιοποίηση από την κυβερνητική πλευρά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς μοιάζει να συμμερίζεται όλες αυτές τις απόψεις και δεν έχει μεταβάλλει το βασικό του σχεδιασμό. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι οι συνθήκες γύρω του μεταβάλλονται, τόσο ως προς την, αρχικώς, εικαζόμενη στάση των πιστωτών όσο και ως προς τον χρόνο άφιξης της τρόικας και τους όρους ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Με αυτά τα δεδομένα, και το πρωθυπουργικό σχέδιο υπόκειται σε προσαρμογές. Για παράδειγμα, ουδείς διαβεβαιώνει, σε αυτή τη συγκυρία, ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου δεν θα ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, ενδεχομένως και αμέσως μετά την επαναλειτουργία της Βουλής από τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Κι αν το τελικό ερώτημα προς τους βουλευτές, μέσω της εκλογής ή μη Προέδρου, θα είναι το ποιος θα διαχειριστεί την τελική συμφωνία: ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Τσίπρας.