«Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης. Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Θέλουμε συμφωνία που θα πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε: 

«Σήμερα, χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τούς πληρώνει χρόνια τώρα και πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές και θα προλάβουμε».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οφείλει να προασπίζεται τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκεται στον λαϊκισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όσο περνάει από το χέρι του δεν θα επιτρέψει να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός και πως εργάζεται για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό.

Αναφορικά με όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για τις ευθύνες του, ο κ. Χαρδούβελης είπε:

«Κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα, μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως τα γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση, για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η οικονομία ήδη σταθεροποιείται με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η καλή της πορεία θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα γίνουν. Μίλησε για φιλική σχέση με τους δανειστές, για την επόμενη μέρα και σημείωσε ότι η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος και θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων».

«Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο και υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες» επεσήμανε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδούβελης, όταν τον υποδέχθηκε ο κ. Παπούλιας, είπε:

«Όταν κρατάς τον κουμπαρά, όταν φτιάχνεις σχέδιο για τη χώρα, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές, είσαι στο στόχαστρο. Θα πρέπει να βρεθεί και θα βρεθεί λύση αλλά χρειάζεται ψυχραιμία γιατί το παν σε μια διαπραγμάτευση είναι να είσαι ψύχραιμος».

«Χαίρομαι που θα μάθω πολλά από εσάς γιατί πολλά θρυλούνται και έχω μπερδευτεί», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε λέγοντας ότι «τελειώνει μία φάση με το παλιό και ξεκινάει το καινούργιο. Το ενδιάμεσο αυτό διάστημα, τα νεύρα είναι τεντωμένα. Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και οι δανειστές. Βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπεται και αυτό φέρνει ένταση».

Π.Ρ.