Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό «κανάλι 24» της γειτονικής χώρας ζητώντας ή να υπάρξει μοιρασιά στα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ ή να σταματήσουν τα γεωτρύπανα(!).

Μάλιστα κάλεσε τη Λευκωσία στην περίπτωση που δεν ...συμμορφωθεί όχι μόνο να ξηλώσει τις εξέδρες με τα γεωτρύπανα αλλά να σταματήσει και τις έρευνες. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι «δεν έχουν καμία εγκυρότητα οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε: «Αν ορίσουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(η Λευκωσία) είπαμε πως θα στείλουμε πλοία μας. Τα βήματα που έκαναν δεν ωφελούν για την εξεύρεση λύσης».

Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος έχει ίσα δικαιώματα με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παρατήρησε: «Ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, η έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι ένδειξη καλών προθέσεων» και πρότεινε η Λευκωσία να καλέσει τα κατεχόμενα να διεξάγουμε από κοινού την έρευνα.

«Κι αν δε γίνει αυτό, να ιδρυθεί μια κοινή εταιρία, να γίνουν οι εργασίες, να διαμοιραστεί το εισόδημα (!)», είπε προκλητικότατα και απροκάλυπτα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα ο Τσαβούσογλου θεωρεί δικαιολογία την αποχώρηση της Κύπρου από το τραπέζι των συνομιλιών επειδή εμφανίσθηκε το «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ της Λευκωσίας. Να σημειωθεί ότι αυτές οι προκλητικές δηλώσεις έγιναν μόλις λίγες μέρες πριν το προγραμματιζόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου και έχει ως στόχο την άμβλυνση των εντάσεων και την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Γ. Κοκ.