«Με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν συγκεντρώνονται οι 180 για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας» εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, διατύπωσε την εκτίμηση πως τον Μάρτιο η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. 

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως ασχέτως του πότε θα λήξει η διαπραγμάτευση εκείνο που πρέπει να απασχολήσει τον λαό είναι πως «ακόμα και αν μείνει στο παρελθόν η λέξη μνημόνιο θα εξακολουθούν να υπάρχουν όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν» και «βεβαίως θα υπάρχουν τα μνημόνια διαρκείας, επιτήρηση μόνιμη, νέα μέτρα, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών».

«Δεν υπάρχει περίπτωση καμία κυβέρνηση να πει ότι δεν θα κάνω τις μεταρρυθμίσεις που έχει στις κατευθύνσεις της η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν διαφορετικό μείγμα διαχείρισης, αλλά συμφωνούν στη διαπραγμάτευση του χρέους, καθώς αμφότεροι το αναγνωρίζουν, και σημείωσε ότι είτε «κούρεμα» του χρέους, είτε «επιμήκυνσή» του, για τον ελληνικό λαό θα σημαίνει και πάλι αντιλαϊκά μέτρα.

Ανέφερε, επίσης, ότι το κόμμα του ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι λόγω «εμμονής» αλλά διότι «τη ΝΔ, την κυβέρνηση, την έχουμε γνωρίσει, την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουμε γνωρίσει και πρόκειται να τη γνωρίσουμε, και βεβαίως το θέμα είναι να μην τη γνωρίσουμε άσχημα, με άσχημες επιπτώσεις για τον λαό μας».

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας απέρριψε τα λεγόμενα περί «χούντας σήμερα» καθώς αυτοί που το λένε «δεν πρέπει να έζησαν τη δικτατορία». «Είναι διαφορετικό ζήτημα η ανάλυση του ΚΚΕ ότι υπάρχει δικτατορία του κεφαλαίου», η οποία «θα πρέπει να ανατραπεί και να υπάρξει πραγματική δημοκρατία, αυτό που λέμε ο εργάτης να συμμετέχει σ' αυτήν τη διαδικασία» σε όλους τους τομείς, «μέσα από γενικές συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς». 

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ αναγνωρίζει και σέβεται το σημερινό πολίτευμα, είπε: 

«Το αναγνωρίζεις ή όχι, συμφωνείς ή δε συμφωνείς δε σημαίνει τίποτα εφόσον υπάρχει. Το θέμα είναι πώς παλεύεις, για το τι κάνεις. Θέλεις να μείνει έτσι όπως είναι, θέλεις να κάνεις μικρές τροποποιήσεις δήθεν για να το διορθώσεις ή θα πας για να το ανατρέψεις συνολικά; Εμείς είμαστε με την τελευταία εκδοχή».

Σε ό,τι αφορά τον «διαχωρισμό του κ. Τσίπρα από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η δική του «ανάγνωση» της δήλωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως υπάρχει μια «νέα αριστερά που μπορεί να πάρει τη θέση της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας όπως είναι τώρα το ΠΑΣΟΚ», η οποία θα είναι φτιαγμένη με τα ίδια υλικά. 

«Οι ίδιοι άνθρωποι είναι», είπε αναφερόμενος σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το «ενδεχόμενο “σεισμού” στην Ευρώπη με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» είπε «σεισμός θα γινόταν μόνο αν οι λαοί ξεσηκώνονταν και έπαιρναν αμπάριζα όλες τις παλιές πολιτικές και την τάξη που βρίσκεται στην εξουσία».