Το φυσικό αέριο δεν θα συζητηθεί, ούτε στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ούτε πουθενά αλλού, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνεδρίαση του Συμβούλιο Αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. 

Από τη συζήτηση, που διεξήχθη σε κλίμα ομοψυχίας, όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προκύπτει ότι, πρώτον, ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και ως είναι αυτονόητο μετά την επίλυση του Κυπριακού, όπως εξάλλου κατ΄ επανάληψη έχει διακηρυχθεί και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αυτού πλούτου.

Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, επισήμανε, διασφαλίζονται πλήρως από το κυπριακό κράτος.

«Είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποσκοπούν σε καμία περίπτωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συμφώνησαν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τη διακηρυγμένη πολιτική της βούληση για επίλυση του Κυπριακού, «δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κατ' επέκταση, επισήμανε, για να γίνει τούτο εφικτό, θα πρέπει να υπάρξει, από μέρους της Άγκυρας, έμπρακτος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.