Ως τον πολιτικό που τα γκάλοπ θέλουν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας χαρακτηρίζει η ισπανική εφημερίδα El Pais τον Αλέξη Τσίπρα, φιλοξενώντας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με αποφασιστικό τόνο και φωνή ήρεμη και χαμηλόφωνη, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει τις κυβερνητικές του προτάσεις και ζητάει να μπει τέλος στη λιτότητα» γράφει η Ισπανίδα δημοσιογράφος María Antonia Sánchez-Vallejo.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μια διαπραγμάτευση, πέρα από τη γνωστή νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα  των όρων διάσωσης ή την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως  την πραγματοποίηση μίας ευρωπαϊκής διάσκεψης σχετικά με το χρέος, παρόμοια με αυτή του Λονδίνου το 1953, η οποία ελάφρυνε το γερμανικό χρέος μετά τον πόλεμο».  

Και συμπληρώνει «η τρόικα των πιστωτών και των ηγετών των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, να πάνε ενώπιον  ενός ευρωπαϊκού ή διεθνούς δικαστηρίου  για να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, που οδήγησαν σε μία ανθρωπιστική κρίση, όπως αυτή που υφίστανται μεγάλα τμήματα των 11 εκατομμυρίων Ελλήνων. Με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και τρία εκατομμύρια φτωχούς η Ελλάδα δεν δίνει την εικόνα ευρωπαϊκής χώρας, αλλά μοιάζει με μεταπολεμικό σενάριο.

Η El Pais γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καρπωθεί τον θυμό των Ελλήνων και την κατάρρευση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ η δημοσιογράφος σημειώνει «ο ίδιος φέρεται ήδη σαν πρωθυπουργός εν αναμονή κάτι που φάνηκε και από την παρουσία του στη Μαδρίτη,κ όπου η ομιλία του ήταν στην ουσία κυβερνητικό πρόγραμμα».

«Βλέπετε τον εαυτό σας σαν πρωθυπουργό;» τον ρωτά η Ισπανίδα δημοσιογράφος και ο κ. Τσίπρας απαντά: «Ναι, είναι πολύ πιθανό».

Ερωτηθείς αν άμβλυνε το λόγο του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Το 2012 με είχαν παρουσιάσει σαν το διάβολο, σαν αντευρωπαϊστή» και συνεχίζει: «Δεν λέω ψέματα στον λαό. Με βλέπετε εσείς να έχω μαλακώσει; Όχι βέβαια, ε; Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πιο ρεαλιστικός. Σήμερα ο φόβος βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μέρκελ».

Στην ερώτηση τι θα πει στη Γερμανίδα Καγκελάριο μόλις εκλεγεί πρωθυπουργός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Τι θα πω στη Μέρκελ αν τη συναντήσω ως πρωθυπουργός; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εχθρός της Ευρώπης. Απειλές είναι η πολιτική του Ραχόι, του Σαμαρά, της Μέρκελ. Η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει ποιο μέλλον θέλει. Δεν με ενδιαφέρει τι θα δεχθεί ή δεν θα δεχθεί η κυρία Μέρκελ. Η ΕΕ έχει 28 χώρες και η Ευρωζώνη 17, έτσι η Γερμανία δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει εκ μέρους άλλων».