Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε φάση επεξεργασίας των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση βρίσκεται η αρμόδια κομματική επιτροπή.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή τέθηκαν επί τάπητος τα βασικά σημεία, ορίστηκαν ομάδες εργασίας και δόθηκαν οι 8 θεματικές.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι προτάσεις για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών με κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας αλλά και η προσπάθεια επαναφοράς του πλαισίου του βασικού μετόχου που επιχειρεί να βάλει μια τάξη στον χώρο των ΜΜΕ.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι αλλαγές σε αυτό το ζήτημα θα γίνουν με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ιδίως στο σημείο που αφορά τους συγγενείς των μετόχων. 

Η επεξεργασία των προτάσεων, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του οργάνου Προκόπης Παυλόπουλος, θα έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του Δεκέμβρη, οπότε θα παραδοθεί και στον πρωθυπουργό.

Αναλυτικα οι θεματικές είναι:

1. Θεσμοθέτηση πρόσθετων εγγυήσεων για τη προστασία της εθνικής μας ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.

2. Περαιτέρω θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδίως εκείνα που αφορούν: α. Τον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ (βασικός μέτοχος).
β. Την παιδεία (ιδιωτικά πανεπιστήμια)
γ. Την ιδιοκτησία κυριώς την ακίνητη
δ. Το περιβάλλον

3. Δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία κομμάτων με ενίσχυση της διαφάνειας των οικονομικών τους.

4. Θεσμοί άμεσης δημοκρατίας (λαϊκή πρωτοβουλία για δημοψήφισμα).

5. Εκτελεστική εξουσία: αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του (υπάρχει μια μειοψηφία στη ΝΔ που δεν θέλει απευθείας εκλογή από τον λαό), ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας και αλλαγή πλαισίου λειτουργίας Ανεξάρτητων Αρχών.

6. Νομοθετική εξουσία: σταθεροποίηση εκλογικού συστήματος, μείωση αριθμού βουλευτών, ενίσχυση εγγυήσεων για εξάντληση τετραετίας αλλά όχι θεσμοθέτηση δεύτερου νομοθετικού οργάνου (γερουσία).

7. Δικαστική εξουσία: αναθεώρηση άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών ( με κατάργηση αποσβεστικής προθεσμίας), δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου, οριοθέτηση αρμοδιοτήτων ΣτΕ και Ε.Σ., καθώς και απεξάρτηση της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.

8. Οικονομική θεματική του Συντάγματος: δημιουργία ειδικού Τμήματος στο ΣτΕ που θα αφορά τις μεγάλες συμβάσεις του Δημοσίου.