Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Την ενεργοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα στην προσπάθειας απεμπλοκής με την τρόικα αλλά και στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης φέρεται να συζήτησαν ο Πρωθυπουργός και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κατά τη χθεσινή τους πρωινή συνάντηση στο Μαξίμου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας που, αμέσως μετά, αναχώρησε για τη Φρανκφούρτη, όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν αποκλείεται να μεταφέρει μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς το Μάριο Ντράγκι, η πρόσφατη αποκαρδιωτική δήλωση του οποίου ενάντια στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους επιβάρυνε το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν όχι μόνον το πως θα υπάρξει απεμπλοκή αλλά το τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει! Εκεί που ο Στουρνάρας ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν, εφόσον μέχρι την 1η Ιανουαρίου το μνημόνιο δεν έχει αντικατασταθεί από τη γραμμή πίστωσης, να λαμβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ αλλά θα πρέπει να τρώνε από τα έτοιμα του ELA....

Στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα Σαμαράς και Βενιζέλος που συναντήθηκαν χθες, αποφάσισαν πως δεν κάνουν πίσω σε μια σειρά από ζητήματα, π.χ ασφαλιστικό ,απολύσεις , δόσεις.

Για να επιβεβαιώσουν μάλιστα τις κόκκινες γραμμές απέστειλαν μέσω του κυρίου Χαρδούβελη επιστολή προς τους δανειστές και τώρα στην κυβέρνηση αναμένουν την απάντηση των τροϊκανών ,οι οποίοι έχουν σκληρύνει την στάση τους.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως αυτό είναι φυσιολογικό και πως η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι η δυσκολότερη καθώς είναι η τελευταία. Έτσι κι αλλιώς το μνημόνιο στο ευρωπαϊκό σκέλος του ,ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Από κει και πέρα υπάρχει το ΔΝΤ το οποίο αναζητά ρόλο στην ευρωζώνη και υπάρχει και η διάθεση των δανειστών να μη χαλαρώσουν καθόλου τα λουριά στην ελληνική κυβέρνηση.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος ,παρακολουθούν και έχουν χαράξει τη γραμμή απέναντι στους δανειστές αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση για την οποία πιστεύουν πως επενδύει στο καταστροφικό σενάριο.

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν πως ακόμη δεν έχουν εικόνα για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής της τρόικα.