Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μία ακόμη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα με κατάληξη τη διαπραγμάτευση και την Προεδρική εκλογή εξετάζουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από το να απευθύνουν πρόσκληση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητηθούν, σε βάθος, όλες οι πτυχές της διαπραγμάτευσης. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν ψευδαισθήσεις, προφανώς, ότι μπορούν να πείσουν τον κ. Τσίπρα να συστρατευθεί μαζί τους ή, πολύ περισσότερο, να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το Μαξίμου φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακινηθεί από τη, μέχρι σήμερα, αρνητική στάση έναντι του ενδεχομένου συνάντησης με τον επικεφαλής της Κουμουνδούρου, ειδικά εάν αυτό συμβεί με έναν πιο χαλαρό τρόπο, υπό την έννοια ότι στην εν λόγω συνάντηση, εάν πραγματοποιηθεί, παρών θα είναι και ο κ. Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να μεταβάλλει στάση ως προς τη διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας μία συμφωνία – πακέτο για αξιολόγηση και πιστοληπτική γραμμή καθώς, μεταξύ άλλων, θέλει να αποφύγει νέες «εκπλήξεις» εκ μέρους των εταίρων της (σ.σ. όπως η υπαναχώρησή τους στο ζήτημα του χρέους) και, βέβαια, να μην διακινδυνεύσει την αστάθεια στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η επιδίωξη μίας συμφωνίας – πακέτο, δίνει σε κάθε περίπτωση και τη δυνατότητα να παραμείνει ανοικτό, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται, το ζήτημα της τελικής λύσης μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα (Προεδρική εκλογή, κάλπες).

Η πιθανότητα πρόσκλησης του κ. Τσίπρα εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήδη έχει ανοίξει διαύλους επαφής με παράγοντες του εξωτερικού και των αγορών, δεν θα έχει το άλλοθι της άγνοιας ενώ από την πλευρά τους οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα μπορούν να επικαλεστούν το επιχείρημα ότι αναζήτησαν τη συνδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ίδιο, πάντως, είχε επιδιώξει το Μάιο του 2009 και ο Κώστας Καραμανλής, όταν είχε κάνει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τότε είχε εισπράξει την άρνηση του Γ. Παπανδρέου και ό,τι ακολούθησε είναι γνωστό.

Πάντως, το ενδεχόμενο μίας συνάντησης των τριών – όχι στο πλαίσιο Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όπως δηλώνεται αρμοδίως – αναμένεται να πυροδοτήσει νέα σενάρια καθώς ήδη στο προσκήνιο και το παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες περί κυβερνήσεως ειδικού σκοπού. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που διαψεύδεται με έμφαση από την πλευρά του Μαξίμου ενώ παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συζητείτο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.