Γράφει η Ελένη Καλογερόπουλου

Όλα τα ανοικτά θέματα των τελευταίων ημερών αναμένεται να συζητήσει σήμερα στην προγραμματισμένη Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται μέσα από το κείμενο που κατέθεσε ο Αλέκος Καλύβης στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Αριστερού Ρεύματος.

Το περίεργο πάντως σε αυτή την διαδικασία είναι ότι το σχετικό κείμενο το οποίο εστάλει από τον ίδιο τον Αλέκο Καλύβη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτελέσει βάση για συζήτηση , διέρρευσε στον τύπο δημιουργώντας εντυπώσεις για κλίμα έντασης και εσωστρέφειας στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. « Μπορεί να είμαι μέλος του Αριστερού Ρεύματος πάνω απ όλα είμαι στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το Newpost ο Αλέκος Καλύβης. Το περιεχόμενο του σημειώματος μου είχε ως μοναδικό στόχο την επισήμανση θεμάτων που ως μέλος του πολιτικού σχεδιασμού όφειλα να θέσω προς συζήτηση».

Ο Αλέκος Καλύβης τόνισε ακόμα ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ενέργησε ως μέλος του Αριστερού Ρεύματος ούτε εκπροσωπώντας αλλά στελέχη της τάσης αυτής επιμένοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι συνηθισμένη στα κομματικά όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Σύμφωνα πάντως με το κείμενο του Αλέκου Καλύβη τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν είναι οι συνεργασίες , οι επαφές στο Λονδίνο αλλά και οι περιφερειακές συσκέψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

«Στο θέμα των συμμαχιών δεν καταλήξαμε στην Κ.Ε αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο του ο Αλέκος Καλύβης. Ωστόσο -χωρίς να προηγηθεί εσωτερική συζήτηση- μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις επανέρχεται το ζήτημα και δημιουργούνται τετελεσμένα. Για παράδειγμα προετοιμάζονται συναντήσεις ή ακόμη με δημόσιες τοποθετήσεις υποβαθμίζεται η στάση απέναντι στα μνημόνια σε σχέση με την αναβάθμιση του κριτηρίου να μην ψηφίσει κάποιος την επιλογή για πρόεδρο δημοκρατίας. Προφανώς είναι σημαντικός ο στόχος να μην πιαστούν οι 180 αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάζει τα κριτήρια για τις συμμαχίες. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι είναι ανάγκη αυτά τα ζητήματα όπως και η τακτική μας για να μην σχηματιστεί προεδρική πλειοψηφία πρέπει να απασχολήσουν άμεσα τα όργανα».

Σε άλλο σημείο εκφράζει την έκπληξη του για τον τρόπο που ενημερώθηκε για τις προγραμματισμένες επαφές Σταθάκη- Μηλιού στο Λονδίνο αλλά και για τις περιφερειακές συσκέψεις που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πληροφορήθηκα -μέσω του τύπου- ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα επαφών για αδιαμεσολάβητη σχέση με διεθνή κέντρα οικονομικής ισχύος και με τις αγορές(;). Δεν γνωρίζω να έχει απασχολήσει αυτή η συγκροτημένη πρωτοβουλία τα όργανα, η οποία προφανώς θα έχει ενεργοποιηθεί, αν κρίνω από τις συναντήσεις που έχουν γίνει . Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτή την έλλειψη γνώσης, που σαφώς υποτιμά και παρακάμπτει τα όργανα, είναι αναγκαίο -τουλάχιστον- να γίνει συγκεντρωτική και απολογιστική ενημέρωση με έκθεση που πρέπει να υποβάλλουν οι αρμόδιοι σύντροφοι και να αναπτυχθεί συζήτηση για τα συμπεράσματα, τις τάσεις που διαμορφώνονται απέναντί μας και για το τι νέα ζητήματα ανακύπτουν για τον πολιτικό μας σχεδιασμό και την στρατηγική μας».

«Προχωράμε στις περιφερειακές συσκέψεις χωρίς να υπάρχει συμφωνία με το περιεχόμενο της κεντρικής εισήγησης... σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει κατάληξη ούτε στην επιτροπή προγράμματος. Η Π.Γ. είχε θέσει στον προγραμματισμό της αυτό το θέμα αλλά κινδυνεύουμε να ξεκινήσουμε τις περιφερειακές συσκέψεις χωρίς να έχει προηγηθεί η συζήτηση τουλάχιστον επί αυτού του θέματος και τουλάχιστον στο επίπεδο της γραμματείας. Προτείνω να επισπεύσουμε αυτή την ειδική συζήτηση».

Τέλος, «στην κεντρική επιτροπή λήφθηκε η απόφαση για την δημιουργία μιας ομάδας επικοινωνίας και συντονισμού εν όψει των εκλογών με συγκεκριμένη θεσμική σύνθεση. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω να έχει υλοποιηθεί η απόφαση και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει».

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη του ο υπεύθυνος οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης τάχθηκε υπέρ μιας στοχευμένης κοινωνικής απογραφής-προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση και το βάθος της φτώχιας- η οποία θα πρέπει να γίνει και με πρωτόκολλο παραλαβής ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός υπέρ μιας γενικευμένης απογραφής.

«Μας απασχολεί», απάντησε ο Γιάννης Δραγασάκης όταν ρωτήθηκε για το εάν θα πρέπει να γίνει απογραφεί διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα γίνει αυτό, το οποίο έχει φθαρεί. Παραδέχθηκε ακόμα ότι «όσο πιο δύσκολα βρούμε τα πράγματα, τόσο πιο ριζοσπαστικά θα είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε».