Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Στην τελική στροφή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σε μια μάχη σταυρών που θα καθορίσει την επόμενη μέρα για τη χώρα.

Και τα δύο στρατόπεδα αναζητούν εκείνες τις συμμαχίες που θα τους εξασφαλίσουν την αριθμητική υπεροχή και θα τους δώσουν τη δυνατότητα να πετύχουν το στόχο τους. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές που θα προτιμούσαν να συνεχίσει η ίδια βουλή μέχρι το 2016 λόγω είτε προσωπικού αδιεξόδου, είτε πολιτικού χρόνου για το σχεδιασμό της επόμενης πολιτικά μέρας. Πολλοί δε λένε, με παράπονο πως αν η ψηφοφορία γινόταν μυστικά, τότε η πρόταση μπορεί και να ξεπερνούσε τους 190 ψήφους.

Ωστόσο βάσει της αριθμητικής, ο κυβερνητικός συνασπισμός για να πιάσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο των 180 ψήφων στην τρίτη διαδοχικά ψηφοφορία του Φλεβάρη, θα χρειαστεί 25 ψήφους. Από αυτούς είναι πρακτικά αδύνατο με βάση τα σημερινά δεδομένα να ξεπεράσει τους 18 από τους συνολικά 23 ανεξάρτητους βουλευτές.

Θα χρειαστεί δηλαδή στο καλύτερο σενάριο να διαλύσει μέσα στη βουλή τη ΔΗΜΑΡ ή τους ΑΝΕΛ ή πολύ περισσότερο και τους δύο για να βρει άλλους εφτά. Πιο κοντά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς φαίνεται πως είναι οι Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιάννης Κουράκος (αν και ο ίδιος επιμένει ότι όσοι τον μετράνε δεν γνωρίζουν από την ανθρωπογεωγραφία της Βουλής), Γιώργος Κασαπίδης, Σπύρος Λυκούδης, Βύρωνας Πολύδωρας, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Χρήστος Αηδόνης και Βασίλης Καπερνάρος.

Διαφορετικές περιπτώσεις είναι ο Μίμης Ανδρουλάκης που έχει παραδοσιακές σχέσεις με την Αριστερά, η Χρυσούλα Γιαταγάνα που φέρεται να μιλάει με όλους όπως και ο Πάρις Μουτσινάς που για καιρό τον μετρούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον αποτελεί μπαλαντέρ. Σε αντίστοιχο κλίμα και ο Πέτρος Τατσόπουλος που μπορεί να έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει την επιλογή της αντιπολίτευσης, ωστόσο η ομάδα των ανεξαρτήτων που συμμετέχει (κεντροαριστερά) βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος.

Στο σενάριο που η κυβέρνηση καταφέρει να πάρει το μάξιμουμ της στήριξης από τους ανεξάρτητους θα αναγκαστεί να «ψαρέψει» στα νερά των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Στο στόχαστρο από το κόμμα του κ. Καμμένου, έχουν μπει οι Π. Μελλάς, Μ. Κόλλια, Π. Χαϊκάλης, Τ. Κουίκ, Ελ. Κουντουρά και ενδεχομένως ο Γ. Δημαράς. Σχετικά με τον κ. Μελά μάλιστα σήμερα με δηλώσεις του ο βουλευτής σημείωσε ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη ΔΗΜΑΡ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς υπάρχει το ζήτημα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από την κ. Φούντα που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει πρόεδρο, οι υπόλοιποι είναι επισφαλείς και πολλά θα κριθούν από τη γραμμή που θα υπερισχύσει. Αν δηλαδή θα πάνε όλοι μαζί ως κοινοβουλευτική ομάδα να διαπραγματευτούν την ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ο καθένας ξεχωριστά.

Από την άλλη, στην αξιωματική αντιπολίτευση οι επιλογές είναι πιο μετρημένες, καθώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους εφτά βουλευτές. Κλεισμένοι θα πρέπει να θεωρούνται οι Θόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης και εσχάτως οι Μάρκος Μπόλαρης και Ραχήλ Μακρή. Πάντως το πρόβλημα στους κόλπους της Κουμουνδούρου είναι οι εσωτερικές διεργασίες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, καθώς υπάρχουν αρκετές γκρίνιες που έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα που θα συνεργαστεί το κόμμα.

Το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό των ανεξάρτητων βουλευτών για τη συγκρότηση πρότασης για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μια τέτοια κίνηση θα απελευθέρωνε πολλούς βουλευτές και θα τους έδινε τη δυνατότητα να ψηφίσουν με μεγαλύτερη άνεση Πρόεδρο, καθώς η αλλαγή στο κυβερνητικό επιτελείο θα έδινε το άλλοθι της αλλαγής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η άγρια κόντρα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες με τις πρωτοβουλίες του επικεφαλής της ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Πάρη Μουτσινά προς αυτή τη κατεύθυνση. Η αποκάλυψη του θέματος προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις (ακόμα και από τον μέχρι πρότινος πολιτικό του φίλο Οδυσσέα Βουδούρη), παρόλο που η πρόταση είναι θελκτική για ένα μεγάλο τμήμα ανεξάρτητων. « Ο Πάρις δεν είπε ούτε έκανε τίποτα περισσότερο από αυτά που πιστεύει», δηλώνει στο Newpost, ανεξάρτητος βουλευτής που υποστηρίζει την πρόταση. « Αντιλαμβάνεται ότι η χώρα είναι σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και πράττει ανάλογα», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά δε την κόντρα με τον Βουδούρη, οι κακές γλώσσες διαβλέπουν μια πολύμηνη υποβόσκουσα αντιπαράθεση που έχει να κάνει με την απομάκρυνση του κ. Μουτσινά από την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε και στις συνεδριάσεις των Ανεξάρτητων βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, εκείνη που γνωρίζουν καλά τα κοινοβουλευτικά δρώμενα συστήνουν υπομονή μέχρι και τη ψήφιση του προϋπολογισμού στις 7 Δεκέμβρη (μια μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup) όπου θα έχουν ωριμάσει πολλές από τις παρασκηνιακές ζυμώσεις.