Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Στη «μικρή περιοχή» της ελληνικής κυβέρνησης πετά τη μπάλα ο επικεφαλής του Euro-Working Group Τόμας Βίζερ, σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης. 
 
Όπως επισημαίνει ο Τόμας Βίζερ στο newpost.gr  «η Επιτροπή , η ΕΚΤ και το ΔΝΤ [σ.σ. τρόικα] θα συνεχίσει την 5η αποστολή επανεξέτασης , όταν οι ελληνικές αρχές θα έχουν ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες που θεωρούνται  απαραίτητες για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης . Ως εκ τούτου, εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές , το πότε η αποστολή επανεξέτασης μπορεί να επαναληφθεί».
 
Σε ερώτηση του newpost.gr σε τι συνίσταται η προπαρασκευαστική εξέταση ο κ. Βίζερ παρέπεμψε στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα που έχει η Ελλάδα αναλάβει μέσω του μνημονίου. 
 
«Η προπαρασκευαστική εργασία αναφέρεται στην αναγνώριση των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων που καθορίζονται στο μνημόνιο συμφωνίας». 
 
Με την πρωτοβουλία στα χέρια της ελληνικής πλευράς και με την αοριστία της επανάληψης των διαπραγματεύσεων ο κ. Βίζερ πάντως εκφράζει την βεβαιότητα ότι «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με την Επιτροπή , την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σχετικά με αυτό το θέμα».
 
Όποια βεβαιότητα και αν εκφράζεται ωστόσο το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το πιο πιθανό είναι να χαθεί το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, καθώς η αξιολόγηση δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε. 
 
Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται η συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποχή όποια μορφή και αν έχει αυτή να παραπεμφθεί στον Γενάρη ακόμα και στον Φλεβάρη.