current views are: 3

19 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:36

Παραπέμπεται ο Καρατζαφέρης σε εισαγγελέα και Ελεγκτικό Συνέδριο για τις δύο off shore

Την παραπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη σε εισαγγελέα και Ελεγκτικό Συνέδριο, αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, που εξετάζει την υπόθεση με τις off shore εταιρείες. 

Δημοσίευση 18:36’
αρθρο-newpost

Την παραπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη σε εισαγγελέα και Ελεγκτικό Συνέδριο, αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, που εξετάζει την υπόθεση με τις off shore εταιρείες. 

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Την παραπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη σε εισαγγελέα και Ελεγκτικό Συνέδριο, αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, που εξετάζει την υπόθεση με τις off shore εταιρείες. 

Το newpost αποκαλύπτει το πόρισμα για τις δύο υπεράκτιες εταιρίες που φέρονται να ανήκουν στον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης δύο υπεράκτιων εταιριών, καθώς και ακίνητης περιουσίας ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ έρχεται αντιμέτωπος με τρία κακουργήματα, και συγκεκριμένα αυτά της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από συμμετοχή σε εγκληματική δράση και της ίδρυσης/ συμμετοχής σε offshore.

Το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών παραπέμπει τον πρόεδρο του ΛΑ.ΟΣ στον εισαγγελέα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, μαζί με τον συνοδευτικό φάκελο που περιέχει στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα.

Όπως αναφέρει το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών «την 5-8-2008 πραγματοποιήθηκε έμβασμα ύψους 150.000 ευρώ από λογαριασμό που διατηρούσε η εταιρία MALWERN στην τράπεζα ABJ προς λογαριασμό που διατηρούσε στην τράπεζα Julius Baer and Co Ltd στη νήσο GUERNSEY, η εταιρία με την επωνυμία «CATALINA INTERNATIONAL». Σύμφωνα με την έρευνα «πραγματικοί και ισότιμοι δικαιούχοι της εν λόγω εταιρίας είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο υιός του, Ιωάννης Καρατζαφέρης».

Από τα συνοδευτικά έγγραφα του εμβάσματος προκύπτει ότι «η συγκεκριμένη συναλλαγή αφορούσε στην τελική αποπληρωμή προσωπικού δανείου ύψους 1.650.000 ευρώ που είχε λάβει τον Οκτώβριο του 2007 ο Αλέξανδρος Τσάτσος από την εταιρία CATALINA, το οποίο φέρεται να επεστράφη μόλις έναν μήνα μετά, τον Νοέμβριο του 2007, μέσω τραπεζικού λογαριασμού που διατηρούσε στο Λονδίνο».

Στη συνέχεια αναφέρεται: «Η εταιρία CATALINA με έδρα τα νησιά Τερκς και Κέικος ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 για να μετονομαστεί τον Ιανουάριο του 2009 σε SUNLIGHT DELIGHT LTD, στην οποία ορίστηκε ως εγγεγραμμένος μέτοχος η αδελφή του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ Παναγιώτα Βασιλάκη». Αυτό σημαίνει ότι η κα Βασιλάκη κατείχε τις μετοχές για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου, δηλαδή του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος οι ελεγκτές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «η αποτίμηση του portofolio ης εταιρίας στην τράπεζα JULIUS BAER ανέρχονταν σε 6.400.000 δολάρια (μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις= 3,2 εκατ. δολάρια και ομόλογα= 3,2 εκατ. δολάρια»).

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «στο φάκελο ΔΕΟΥΣΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ που διατηρούσε η τράπεζα JULIUS BAER για τον Γεώργιο Καρατζαφέρη, βρέθηκαν έγγραφα της υπεράκτιας εταιρίας (offshore) με την επωνυμία HOMERIC με έδρα τα νησιά Τερκς και Κέικος που ιδρύθηκε στις 28-10-1983, καθώς επίσης και ότι εκτός από τις δύο υπεράκτιες εταιρίες, εμφανίζεται ως κάτοχος ακίνητης περιουσίας ύψους 20 εκατ. Ευρώ».

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 με εντολή του Γ. Καρατζαφέρη μεταφέρονται τα υπόλοιπα της εταιρείας στο όνομα του εμπιστεύματος The Ferisca Trust και τον Απρίλιο του 2010 οι λογαριασμοί της RBC έκλεισαν.

Το πόρισμα καταλήγει ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης «είναι υπόχρεος να υποβάλλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ότι απαγορεύεται να διαθέτει, ο ίδιος ή μέσω παρένθετου προσώπου, υπεράκτια/ες εταιρία/ες».

Τα συγκεκριμένα έγγραφα θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για τις δικές του νόμιμες ενέργειες.


σχετικα αρθρα