Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα θεωρείται ο πραγματικός καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις.

Εάν η τρόικα υποχωρήσει, κάτι που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής, τότε ασφαλώς ενισχύεται η δικομματική κυβέρνηση, ενώ, αν σκληρύνει τη στάση της, τότε μπορεί εύκολα να σπρώξει τον κυβερνητικό συνασπισμό σε έναν τοξικό εκλογικό βάλτο.

Οι ρεαλιστές επισημαίνουν πάντως ότι η τρόικα δεν αισθάνεται τον «φόβο του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι λειτουργεί με μοναδική φιλοσοφία την τήρηση των συμφωνιών, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. 

Η κύρια γραμμή της τρόικας συμπυκνώνεται σε μια φράση που είχε πει παλαιότερα ο κυνικός Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα: «Αφού θα πέσετε ούτως ή άλλως, γιατί δεν παίρνετε τα μέτρα;».

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται η κυβέρνηση και σήμερα: κυνική η τρόικα ζητεί σκληρά μέτρα, παρά το γεγονός ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί και εξωθεί ουσιαστικά την κατάσταση στα άκρα.

Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της και θέτει όρους για την επιστροφή στην Ελλάδα που είναι πολύ σκληροί σε σημείο που όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοικτά για τον χρονικό ορίζοντα των όποιων συμφωνιών.

Η πίεση της τρόικας σε συνδυασμό με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας έως τώρα αλλάζει και τα χρονοδιαγράμματα και πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το υφιστάμενο πλέγμα εκκρεμοτήτων θα έχει διευθετηθεί πριν από την προεδρική εκλογή.

Αυτή η εξέλιξη δεν βοηθάει και τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς εάν δεν διαμορφωθεί η προεδρική πλειοψηφία των 180 εδρών, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες με όλα τα μέτωπα ανοικτά και βασικό διακύβευμα εάν τις κρίσιμες αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση με την τρόικα που έχει κολλήσει, δίνει την εντύπωση σε κυβερνητικούς παράγοντες ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ασκούν έναν νέο εκβιασμό

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον πολλά όπλα και η τρόικα πιέζει, ενώ την ίδια στιγμή από διάφορα κέντρα, οικονομικά και πολιτικά, εντός και εκτός της χώρας, αρχίζουν και συζητούν για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με πρωθυπουργό όμως τον Αντώνη Σαμαρά.

Εάν όμως προκύψει κάτι τέτοιο, όπως διευκρινίζουν μπαρουτοκαπνισμένα πολιτικά στελέχη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα θέσουν στην πορεία και θέμα Πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένα γραφεία μιλάνε για επανάληψη του φαινομένου του Νοεμβρίου του 2011…

«Αστειότητες» λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ και επιμένουν ότι η κυβέρνηση πορεύεται με σχέδιο και ο Αντώνης Σαμαράς, όπως λένε έχει σαφείς στόχους: α) η νέα συμφωνία να μην έχει την επωνυμία «Μνημόνιο» και β)  υπογραφή να γίνει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.