Πρόταση για τροποποίηση επιμέρους άρθρων του Συντάγματος με νομοθετική πρωτοβουλία ανά πάσα στιγμή διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Μιλώντας σε Έκθεση με θέμα «Σκοτεινή Επταετία 1967-1974: Η δικτατορία των συνταγματαρχών», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις τις οποίες είχαμε, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και αντίστοιχα με την κρισιμότητα των περιστάσεων και των καταστάσεων, καθώς τελικά, οι θεσμοί που υπήρχαν υπηρετούσαν μια ήρεμη περίοδο άλλων οικονομικο-πολιτικών συνθηκών, οι οποίες μεταβλήθηκαν κυρίως με την παγκοσμιοποίηση. Τώρα, σε περίοδο κρίσης, πρέπει να συντονιστούμε και να σχηματίσουμε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης, πολλώ δε μάλλον, όταν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσουμε πράγματι να βρούμε την ευελιξία να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα των καιρών» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε την καθιέρωση της δυνατότητας αναθεώρησης επιμέρους άρθρων του Συντάγματος, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (τουλάχιστον 180 βουλευτών), ακόμα και αν μια συγκεκριμένη κοινοβουλευτική περίοδος δεν είναι αναθεωρητική.

Παράλληλα πρότεινε έναν συντονισμό των πολιτικών δυνάμεων και τον σχηματισμό μιας «ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης».