Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Βρισκόμαστε περίπου τρεις μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας για εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και όλα δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολλά να δούμε. Και το κυριότερο ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμα. 

Χθες το βράδυ, η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, επί της ουσίας… βάρεσε διάλυση, εξ αιτίας της έντονης διαφωνίας του Πάρι Μουτσινά, ο οποίος είναι και γραμματέας της ΚΟ και τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και των Οδυσσέα Βουδούρη, Θεοδώρας Τζάκρη και Μάρκου Μπόλαρη οι οποίοι κατευθύνονται προς την Κουμουνδούρου και προκρίνουν την γραμμή μη ψήφισης Προέδρου και διενέργειας βουλευτικών εκλογών. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Μελά ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι θα πράξει κατά συνείδηση, προειδοποίησε ότι «όποιος δώσει "ανάσα" στη μνημονιακή κυβέρνηση με ψήφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "αποκεφαλίζεται"». 

Και στο ενδιάμεσο, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.  

Να με συγχωρήσει ο Π. Καμμένος, αλλά νομίζω ότι αν ο Π. Μελάς ή κάποιοι άλλοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ πάρουν την απόφαση να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, ουδόλως θα διστάσουν από την απειλή της κομματικής γκιλοτίνας- θεωρείται δεδομένο. Προφανώς όμως, κάποιο χώρο θα βρουν να στεγαστούν πολιτικά. Και μην βιαστεί κάποιος να πει ότι αυτό θα αποτελεί προϊόν συναλλαγής, γιατί ανάλογη είναι και η κίνηση που θα κάνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία- στο καπάκι, έχει ψηφίσει και κάμποσους μνημονιακούς νόμους.  

Σε ό,τι αφορά στον Σταύρο Θεοδωράκη και το «Ποτάμι», δεν μπορεί να θεωρείται αμελητέα ποσότητα. Ναι, δεν διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά υπάρχουν κάμποσοι βουλευτές οι οποίοι εκτιμάται βάσιμα ότι στην επόμενη αναμέτρηση θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού.  

Η ουσία είναι ότι το παιχνίδι άνοιξε πολύ νωρίς και οι κινήσεις αρχίζουν να ξεδιπλώνονται. Το έχουμε πει από καιρό ότι κλειδί για την εκλογή Προέδρου θα είναι οι Ανεξάρτητοι και οι ΑΝΕΛ. Χωρίς να έχουμε… το κληρονομικό χάρισμα.