Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η δολοφονική επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά τη ζωή τους επτά άτομα (τέσσερις πιστοί, ένας αστυνομικός και οι δύο δράστες από αστυνομικά πυρά) εντείνει τους φόβους για μία ανησυχητική «μετάλλαξη» της εχθρότητας Ισραηλινών-Παλαιστινίων, με τη μορφή ενός ιερού πολέμου αλλά και για μία νέα παλαιστινιακή Ιντιφάντα (εξέγερση).  

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιερουσαλήμ με δύο φονικές επιθέσεις Παλαιστινίων κατά πολιτών και ανακοινώσεις του Ισραήλ να επεκτείνει τον εποικισμό στο ανατολικό τμήμα της πόλης. H άγρια δολοφονία των τεσσάρων ραββίνων ήταν πογκρόμ, αφού οι δράστες δεν στόχευαν Ισραηλινούς αλλά Εβραίους και αυτό είναι το επιπλέον ανησυχητικό σημάδι του τραγικού συμβάντος. 

Το επίκεντρο των τριβών, γνωστό στους Εβραίους ως «Όρος του Ναού» και στους Μουσουλμάνους ως αλ Χάραμ αλ Σαρίφ είναι η πιο ιερή τοποθεσία για τον ιουδαϊσμό, ενώ το τέμενος αλ Άκσα, εκεί, είναι το τρίτο ιερότερο σημείο για το Ισλάμ. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι το Ισραήλ αναζητεί τρόπους για να πάρει υπό τον έλεγχό του το τέμενος. 

Oι ορθόδοξοι Εβραίοι στο Ισραήλ αμφισβητούν την απαγόρευση προσευχής τους στην τοποθεσία, ενώ την ίδια ώρα οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία βρίσκεται σε ισραηλινή κατοχή από το 1967 ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. 

Τα δύο ξαδέρφια από την ανατολική Ιερουσαλήμ, μέλη της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP) επιτιθέμενοι σε πιστούς ρίσκαραν να ανοίξουν το Ασκό του Αιόλου, με έναν πόλεμο με θρησκευτικά κριτήρια. Η υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι υπογράμμισε ότι τέτοιος πόλεμος είναι ιδιαίτερα επίβοφος, αφού, σύμφωνα με τον Guardian «ένας θρησκευτικός πόλεμος δεν μπορεί να επιλυθεί». 

Ο φόβος, πάντως, φαίνεται να κυριαρχεί μετά την αιματηρή επίθεση. Οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να άρουν ορισμένους περιορισμούς που αφορούν την οπλοκατοχή προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοάμυνα. Φυσικά, τα μέτρα στις συναγωγές θα είναι δρακόντεια. 

Ενδεικτικό των φόβων, ακόμα και εκτός Ισραήλ, είναι το γεγονός ότι οι αρχές της Νέας Υόρκης ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στις συναγωγές όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο. «Η αστυνομία της Νέας Υόρκης είναι σε στενή επικοινωνία με το Ισραήλ. Έχουμε αυξήσει την αστυνομική παρουσία στις συναγωγές (...) και ζητούμε από τους Νεοϋορκέζους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα» ανέφερε. 

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία ούτε στην ισραηλινή ούτε στην παλαιστινιακή πλευρά. Η Χαμάς επικρότησε το μακελειό, οι πολύπαθοι Παλαιστίνιοι γιόρτασαν, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε με σκληρά λόγια, μίσους. 

Οι φόβοι, πλέον για τρίτη «Ιντιφάντα» ολοένα και αυξάνονται, μετά και την υπόσχεση Νετανιάχου για απάντηση με «σιδηρά πυγμή». Η Ιερουσαλήμ, όπως και η ευρύτερη περιοχή είναι καζάνι που βράζει για ακόμα μία φορά...