Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Πιθανότατα σήμερα - με τη νέα τηλεδιάσκεψη- να μπουν τίτλοι τέλους στο θρίλερ με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς φαίνεται ότι κατά τις χθεσινές ανταλλαγές στοιχείων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μέσω email, «ωρίμασαν οι συνθήκες» για να υπάρξουν τελικές αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα που καθυστερούν τη συμφωνία.

Η μεγαλύτερη πρόοδος έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, με την ευρωπαϊκή πλευρά της τρόικας να έχει μειώσει το ύψος του από τα 3 δισ. που ήταν η αρχική της εκτίμηση στα 1,7 δις ευρώ, κοντά στην εκτίμηση δηλαδή, της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρή γραμμή για το δημοσιονομικό κενό, λόγω της μεθοδολογίας που διαθέτει, γεγονός όμως που δεν λαμβάνεται υπόψη καθώς όπως υπενθυμίζουν από την κυβέρνηση το Ταμείο ουκ ολίγες φορές έχει πέσει έξω στις προβλέψεις για το ύψος του κενού.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να μην αλλάξει και να παραμείνει ως έχει η ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το βάρος πλέον από την ελληνική πλευρά δίνεται στην συζήτηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα κυρίως στα εργασιακά, η προώθηση των οποίων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το εισιτήριο για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Για το λόγο αυτό ο Γιάννης Βρούτσης πήγε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τον Σταύρο Θεοδωράκη και παρέμεινε ακόμα και όταν έφυγε ο πρωθυπουργός αργά το απόγευμα λόγω προσωπικής του υποχρέωσης. Ο υπουργός Εργασίας συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη με τον Δημήτρη Σταμάτη, τον Σταύρο Παπασταύρου και αντιπροσωπεία της Χαριλάου Τρικούπη. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στάση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, με τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να λειτουργούν ως αντιπολίτευση στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιώργος Κουτρουμάνης και Παναγιώτης Ρήγας φέρονται να εξέφρασαν προς τον υπουργό Επικρατείας τη διαφωνία τους για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στο lock out, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, την ώρα που ο κ. Βενιζέλος σχεδόν κάθε απόγευμα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενιαίο πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη διαπραγμάτευση προβλέπει ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, θα παραμένει ως έχει το ΕΚΑΣ, θα ενοποιηθούν τα επικουρικά ταμεία, θα αποσυρθεί το 50%+1 για την προκήρυξη απεργιών, θα αλλάξουν μόνο οι άδειες στον συνδικαλιστικό νόμο και δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Παράλληλα αναζητούνται αντικίνητρα για να αναχαιτιστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ για το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων συζητείται να υπάρξει αλλαγή στα χρόνια που κάποιος θα μπορεί να βγει αλλά και στον αριθμό ενσήμων που θα πρέπει να έχει συμπληρώσει.