Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σε καθεστώς πολιτικής υπαρξιακής κρίσης έχουν εισέλθει τα κόμματα δεξιά της ΝΔ, όπως ο ΛΑΟΣ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ μια ιδιαίτερα ρευστή περίοδο διανύει και η Χρυσή Αυγή.

Τα όσα συμβαίνουν στα κόμματα αυτά, δίνουν ελπίδες, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, να επιστρέψουν ψηφοφόροι προς τη ΝΔ, αρκεί βέβαια να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις. Πολλοί στη ΝΔ  θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε φάση που θα καταγραφεί κύμα πολιτικού επαναπατρισμού.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τις αποκαλύψεις για τις offshore του προέδρου του ΛΑΟΣ Γώργου Καρατζαφέρη του δίνουν ένα ισχυρό πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Και πλέον η ΝΔ μπορεί να θεωρεί βάσιμα ότι με τις κατάλληλες κινήσεις θα ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που είχαν φύγει προς το ΛΑΟΣ.
 
Την ίδια στιγμή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι σε κατάσταση περιδίνησης και κυριολεκτικά δίνουν αγώνα πολιτικής επιβίωσης και ο πρόεδρός τους Πάνος Καμμένος είναι σε δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει ενιαία γραμμή και η Κ.Ο. εμφανίζει σημάδια παράλυσης, με πιο ενδεικτική τη διαφοροποίηση του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος πήγε κόντρα στην επίσημη και ομόφωνη απόφαση να μην ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, οι ΑΝΕΛ μένουν και χωρίς εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, καθώς ο Νότης Μαριάς είναι σε πλήρη απόσταση με τον Π. Καμμένο και λοξοκοιτάει προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Καμμένος θα επιχειρήσει το επόμενο διήμερο στο συνέδριο του κόμματός του, το οποίο αρχίζει το Σάββατο να αλλάξει το κλίμα, αλλά τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι υπέρ του, ενώ τα προσκλητήρια που στέλνει για επιστροφή στελεχών που μένουν αναπάντητα ή λαμβάνει αρνητικές απαντήσεις.

Στα άκρα δεξιά της ΝΔ, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται δραματικά, ενώ η δική της οργάνωσης είναι προ των πυλών. Ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, τα ηγετικά στελέχη της και σχεδόν η μισή ΚΟ βρίσκονται στον Κορυδαλλό, ενώ τα ποσοστά της έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στον δρόμο προς τις εκλογές θα απεγκλωβιστούν ψηφοφόροι και θα ενισχυθεί η ΝΔ, αν και πολλοί υπουργοί και βουλευτές υποστηρίζουν πως ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων και των στελεχών στην πατρογονική πολιτική στέγη είναι εύκολος.

Εξάλλου, η επιτυχία επαναπατρισμού των ψηφοφόρων σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από την οικονομική κατάσταση και κυρίως το αν τελικά η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο.