Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σε καθαρό εκβιασμό και ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν προχώρησαν οι δανειστές έναντι της ελληνικής πλευράς.

Οι δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι «αν ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά» προκάλεσαν αίσθηση αφού σε αυτές ήρθε να προστεθεί και ένα νέο στοιχείο που είναι η παράταση του υπάρχοντος μνημονίου μέχρι και 12 μήνες.

Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση και όπως έλεγε στο newpost κυβερνητικό στέλεχος πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών «και σήμερα να μην κλείσουμε, εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι την Κυριακή, οπότε το πολύ μέχρι την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των δανειστών θα είναι πίσω στην Αθήνα».

Σημειώνεται πως ενώ η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τις 20:00 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν ώρα παράταση και τελικά η διαβουλεύσεις άρχισαν στις 23:00 το βράδυ και βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. 

Η εικόνα που υπάρχει πάντως από τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, είναι πως χρειάζεται ο χρόνος μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να κλείσουν τα ζητήματα τα οποία χειρίζονται. Σε κάθε  περίπτωση στο πίσω μέρος του μυαλού των κυβερνητικών στελεχών, αν δεν καταστεί δυνατό τελικά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup, ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει. Είτε πρόκειται για την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου, η οποία σύμφωνα με πηγή από τις Βρυξέλλες μπορεί να «σταθεί» βασιζόμενη σε τεχνικούς λόγους, όπως είναι η κεφαλαιακή επάρκεια κάποιων τραπεζών, είτε για την οριστικοποίηση της προληπτικής γραμμής στήριξης και τα δύο πρέπει να περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που τότε σταματούν τις εργασίες τους λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

Σε κάθε περίπτωση από την ελληνική πλευρά τόνιζαν πως η χώρα δεν μπορεί να μείνει ούτε μια μέρα ακάλυπτη με κυβερνητική πηγή να επικαλείται ακόμη και νομικό κόλλημα.

Το ανησυχητικό πάντως είναι πως αν τελειώσει και αυτή η εβδομάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για να κλείσει η διαπραγμάτευση, τότε τα πράγματα είναι «οριακά» και όπως έλεγαν πηγές της ευρωζώνης, η τύχη της Ελλάδας θα είναι στον αέρα…