Οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται δεν αποτελούν κίνητρο τριβής, αλλά κίνητρο για λύση που θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και που συνδιοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, η Πρωτοβουλία Έτος Κύπρου 2014 και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν μπορεί να μετάσχει σε συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και όσο συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία έβαλε για πρώτη φορά το θέμα της ενέργειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - από τον Φεβρουάριο του 2014 που συμφωνήθηκε η κοινή διακήρυξη των δύο μερών - και ότι επίσης πρώτη φορά διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στο νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα σε τεμάχια τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε διεθνείς εταιρίες για έρευνα και εκμετάλλευση.

Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις για τον σεβασμό των κανόνων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η περιοχή αυτή εντάσσεται μάλιστα στα ενεργειακά σχέδια των Βρυξελλών για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και οδών ενέργειας.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμπαράσταση της Ελλάδας κάνοντας αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, που επαναβεβαίωσε την ενότητα και την συναντίληψη των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψη αυτή συζητήθηκε και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας με κοινή συνισταμένη την αποκλιμάκωση της έντασης.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τονίζοντας ότι η Διακήρυξη του Καϊρου είναι πολύ σημαντικό έγγραφο με τις προτεραιότητες της συνεργασίας και ότι αυτή η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας.

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης , ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνειου Νίκος Μαρκάτος ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κενεβέζος βουλευτές και ακαδημαικοί, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Καπόπουλος.