Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έχει αναβληθεί επ’ αόριστον γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πολιτικό πλέον επίπεδο.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου έχει χαθεί ως ημερομηνία και όλα συγκλίνουν ότι η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί σε έκτακτο Eurogroup λίγο πριν ή λίγο μετά από την σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα και να βρεθεί ένας κοινός τόπος για το δημοσιονομικό κενό που οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ανεβάσει στα 3 δισ. ευρώ.

Αυτό το νούμερο έχει εξοργίσει πρωθυπουργό και οικονομικό επιτελείο που κάνουν ανοιχτά λόγο για παραλογισμό της τρόικα χωρίς προφανή στόχο. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για υποχώρηση της τρόικας από τα 3 δισ. στα 1,7 δισ. ευρώ για το 2015 ενώ η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο παρεμβάσεων σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. 

Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ούτως η άλλως είναι σε ανοιχτή γραμμή οι δύο τους, στην οποία αποφασίστηκε να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για να λήξει όσο πιο άμεσα γίνεται η αξιολόγηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά της τρόικας αλλά και αδιαλλαξία σε ζητήματα που πλήττουν για μια ακόμη φορά κοινωνικές ομάδες που δεν αντέχουν άλλη συρρίκνωση εισοδημάτων . 

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Σαμαρά είναι σε εξέλιξη αφού ο πρωθυπουργός καθημερινά συνομιλεί με ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ τις επόμενες ώρες ίσως και εντός του Σαββατοκύριακου θα έχει τηλεφωνικές επαφές με τον Ισπανό , Ιταλό και Πορτογάλο πρωθυπουργού. 

Παράλληλα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες οι κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση για να αμβλυνθούν οι όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να εμφανιστεί η ελληνική πλευρά με ενιαία γραμμή. Αυτή η κατεύθυνση είχε δοθεί στους υπουργούς αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός εργασίας ήταν ο πρώτος που ενημέρωσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε ο υπουργός επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης που παρείχε ενημέρωση στους κυρίους Ρήγα και Πρωτόπαππα για την συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης. Παρόμοιες συναντήσεις θα υπάρξουν και σήμερα αλλά και το επόμενο διήμερο.

Μέχρι στιγμής οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν κοινή γραμμή στην άρνηση της μείωσης των συντάξεων (στην τρόικα έχει προταθεί ήδη διετές πάγωμα) και την διατήρηση του ΕΚΑΣ στα φετινά επίπεδα, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την άρνηση για θέσπιση του 50 +1 % για την κήρυξη απεργιών. 

Εννοείται ότι παραμένει πάγια κυβερνητική θέση η ρύθμιση των 100 δόσεων όπως έχει τροποποιηθεί και μάλιστα στο τελευταίο email προς την τρόικα αναφέρεται ρητά ότι αποτελεί ψηφισμένο νόμο από την ελληνική βουλή και δεν επιδέχεται καμίας αλλαγής .