Τις προτάσεις του καταθέτει σήμερα το «Ποτάμι», με αφορμή την υπόθεση Καρατζαφέρη αλλά και την υπόθεση Παπαντωνίου, στις οποίες «αναδεικνύεται δυστυχώς για πολλοστή φορά, η υποκρισία του παλιού πολιτικού συστήματος» και «αυτοί που σήμερα εντοπίζονται να έχουν παραβιάσει όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους και έχουν γεμίσει τους λογαριασμούς τους με "μαύρα εκατομμύρια", μέχρι πρόσφατα παρίσταναν τους υπερασπιστές του δημοσίου χρήματος και τους συμμάχους του λαού που δοκιμάζεται».

Αυστηρός και συστηματικός, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη- με την υπογραφή του Νίκου Μηλαπίδη, υπεύθυνου του τομέα Καταπολέμησης Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος- πρέπει να είναι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» πολιτικών και δημόσιων λειτουργών, επισημαίνοντας ότι «οι δηλώσεις των βουλευτών πρέπει να ελέγχονται από ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία την πλειοψηφία θα έχουν μη κοινοβουλευτικοί ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Τσοχατζόπουλου όπου ο πολιτικός κόσμος και βεβαίως το κόμμα του ολιγώρησαν επί χρόνια».

Με τυχαία δειγματοληψία, επισημαίνεται ότι πρέπει «να ελέγχονται υπόχρεοι σε "πόθεν έσχες" από όλες τις κατηγορίες και κάθε χρόνο να πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι στην κατηγορία με τις περισσότερες διαπιστωμένες περιπτώσεις διαφθοράς» προσθέτοντας ότι πρέπει να «περιβληθεί με θεσμική ανεξαρτησία ο ρόλος του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο δράσης του και να έχει εκτεταμένες εξουσίες έρευνας».

Εξάλλου, το «Ποτάμι» τονίζει: «Πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί με όλους όσοι κλέβουν το κράτος και τους πολιτικούς που πλουτίζουν με μίζες. Δεν αρκεί η φυλάκιση σε μια VIP πτέρυγα. Αυτοί που πιάνονται να κλέβουν δημόσια περιουσία θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, γιατί πέραν της ζημιάς που επιφέρουν στο δημόσιο συμφέρον συμβάλλουν με τη συμπεριφορά τους στην απονομιμοποίηση του πολιτικού μας συστήματος».

Τέλος, προτείνεται η θέσπιση θέσης Ευρωπαίου επιτρόπου με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς.