Σε ειδικά διαμορφωμένους αγώνες όπου οι επιδόσεις είναι πολύ σημαντικές στο τρόπο που καλούνται να λειτουργήσουν οι «επίλεκτοι» στα πεδία των μαχών συμμετείχαν οι «κομάντος» και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της 31ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων (31 ΜΕΕΔ), στην Ελευσίνα.

Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν με πολύ πείσμα στις εξής δοκιμασίες:

  • Αγώνας 400μ μεταφορά τραυματία στην πλάτη
  • Αγώνας 100 μέτρων
  • Δρόμος 1 μιλίου
  • Διελκυστίνδα (τράβηγμα σχοινιού)

Οι εν λόγω αγώνες διεξήχθησαν σε τρεις φάσεις. Η κάθε μία εκ των οποίων είχε επιμέρους αντικείμενα την σκοπευτική ικανότητα, την φυσική αντοχή και τις δεξιότητες σε ό,τι έχει σχέση με τη δράση στο υγρό στοιχείο και πολλά άλλα. Ο συνδυασμός αντοχής και ικανοτήτων ταυτόχρονα είναι το ζητούμενο για τους «επίλεκτους» που πρέπει έχουν μεγάλο δείκτη «επιβιωσιμότητας» σε εχθρικό περιβάλλόν. Οι Ειδικές δυνάμεις θα πρέπει την ώρα που ο ιδρώτας τρέχει «ποτάμι» να μπορούν να υπερισχύουν του εχθρού αναπτύσσοντας ικανότητες και δείχνοντας μεγάλη αντοχή στη σωματική κόπωση.

Οι εν λόγω αγώνες δεν στήθηκαν τυχαία. Έχουν τη δική τους «φιλοσοφία» η οποία προέρχεται από τον πυρήνα της εκπαίδευσής των «επίλεκτων». Βέβαια είχαν και το «παρεΐστικο» στοιχείο της διασκέδασης οι δοκιμασίες αυτές.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι αγώνες φέτος. Διοργανώθηκαν υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την προαγωγή της άμιλλας και ευγενούς αγωνιστικού πνεύματος αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γ. Κοκ.

TAGS