current views are: 1

21 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:08

Οι «συνιστώσες» σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα

Πληθαίνουν οι διαφορετικές τάσεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. 

Δημοσίευση 13:08’
αρθρο-newpost

Πληθαίνουν οι διαφορετικές τάσεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. 

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

 

Πληθαίνουν οι διαφορετικές τάσεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Την αρχή έκαναν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιάννης Μιχελάκης από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ σήμερα προστέθηκε και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Στην Κουμουνδούρου την ίδια ώρα, βρίσκονται σε σύγχυση μετά τις συζητήσεις που άνοιξαν οι δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη και του Σταύρου Κοντονή, αλλά και του Δημήτρη Παπαδημούλη που μίλησε για τους εκβιασμούς της τρόικας και την ανάγκη συνάντησης Τσίπρα-Σαμαρά για εκλογή ΠτΔ και στη συνέχεια εκλογές. 

Σε απόσταση με το Μαξίμου

Εκτός της επίσημης γραμμής του Μαξίμου κινούνται δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, καλώντας τον Πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Την αρχή έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της τόνισε ότι χρειάζεται η επαφή του θεσμικού πρωθυπουργού με τον θεσμικό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας να επιδεικνύει ανευθυνότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η βουλευτής της ΝΔ, επισημαίνει με νόημα στους συνομιλητές της: «Δεν μπορεί να ήταν λιγότερες οι διαφορές Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Μητσοτάκη απ’ ό,τι είναι οι διαφορές που χωρίζουν τον Σαμαρά και τον Τσίπρα. Και όμως, Παπανδρέου και Μητσοτάκης κατάφεραν και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι»…

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μιχελάκης πετάει το μπαλάκι στην ηγεσία της Συγγρού, καθώς σε άρθρο του επεσήμανε ότι «η πολιτική συνεννόηση, βασική αρχή της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται εθνική ανάγκη και καθολική αξίωση των πολιτών». 
Ο πρώην υπουργός θέτει μάλιστα ως προϋπόθεση την συνεννόηση για την προεδρική εκλογή, η οποία θα αποβεί σε όφελος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα σήμερα, αίσθηση προκάλεσε και η συνέντευξη στον Real fm του αντιπροέδρου της Βουλής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος δήλωσε : «Όχι θα έπρεπε να υπάρχει μία στοιχειώδης συνεννόηση, θα έπρεπε να υπάρχει μία ανοιχτή γραμμή», ενώ για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είπε χαρακτηριστικά «αν θα ξεκινήσει μία συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύω ότι μπορεί να καταλήξει σε κάποια λύση, τέτοιου τύπου (σ.σ. όπως αυτή που εξέφρασε ο Γιώργος Σταθάκης). Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μια κάποια περίοδο σταθερότητας, την οποία θα προσφέρει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν θα είναι 5, 7, 10 ή 12 μηνών είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση μαζί με την αντιπολίτευση. Είναι χρήσιμο να γίνει συζήτηση». 

Πώς θα μοιραστεί η «πίτα»

Το σενάριο, ωστόσο, που διακινείται εκατέρωθεν τις τελευταίες ημέρες είναι «ίσα βάρκα ίσα πανιά» για τα δύο μεγάλα κόμματα. Δηλαδή, η κυβέρνηση να αποσπάσει τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να περάσει τον κρίσιμο κάβο. Από την άλλη πλευρά, το αντίδωρο για την Κουμουνδούρου είναι ότι θα έχει εξασφαλίσει προηγουμένως ημερομηνία για τις εκλογές, ώστε να προχωρήσει ομαλά η αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας. Άλλωστε οι παρόμοιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, διόλου τυχαίες δεν θεωρούνται από πολλούς, παρά τις επίσημες αποστάσεις που έλαβε το προεδρικό περιβάλλον. 

Ο Γιώργος Σταθάκης, εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, γνωρίζει πολύ καλά τι λέγεται στις κλειστές συνεδριάσεις της Κουμουνδούρου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε προ ημερών, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής ο οποίος δεν αντιμετωπίζει ως «αγκάθι» την προεδρική εκλογή, σημειώνοντας «εμείς λέμε ότι συναίνεση για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας  πρέπει να δημιουργηθεί πάνω στα πολιτικά ζητήματα… Εμείς είπαμε ότι αν επείγει τόσο πολύ να βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας ας βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά να ξέρουμε ότι το Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές».

Επισήμως, πάντως, τόσο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όσο και από τον αντ’ αυτού του κ.Τσίπρα, Νίκο Παππά, τονίζουν αφενός ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου ότι χρειάζονται «εκλογές εδώ και τώρα».

Το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν συζητήσεις και παρασκηνιακές επαφές ή απλώς βγαίνουν μπροστά οι πολιτικοί λαγοί…

 


σχετικα αρθρα