Τη λήψη «γενναίων αποφάσεων» στο Κυπριακό, ζητά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με επιστολή του στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στην επιστολή αυτή, ο κ. Χριστόφιας εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και υποστηρίζει ότι η πρόταξη του συνόλου των συγκλίσεων που συμφωνήθηκαν επί προεδρίας του με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, μπορεί να θέσει ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλεονεκτική θέση, εκθέτοντας την Τουρκία.

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζει ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μεταξύ άλλων και στα ζητήματα που αφορούν στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών.

«Όλες ανεξαιρέτως, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ, θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Το ίδιο θα ισχύει για την οριοθέτηση και επίλυση διαφορών με γειτονικά κράτη. Όλα αυτά θα γίνονται σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διεθνών συνθηκών της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συνδυασμό με τη σύγκλιση ότι οι φυσικοί πόροι (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο) επίσης θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, καθώς και με τη σύγκλιση που καταλήξαμε με τον κ. Έρογλου, αναφορικά με την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων, είναι φανερό ότι με τη λύση του Κυπριακού το θέμα του φυσικού αερίου θα είναι βασικά λυμένο», αναφέρει ο κ. Χριστόφιας.

Ο πρώην Πρόεδρος υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους πειραματισμούς».

Ο κ. Χριστόφιας κοινοποίησε την επιστολή του και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.