Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Ανολοκλήρωτη έχει μείνει η εξωδικαστική συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Siemens.

Όπως αποκαλύπτει έγγραφη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί παρά το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος.

Συγκεκριμένα, ο όρος III.4. της συμφωνίας που ορίζει την πραγματοποίηση νέας επένδυσης που εμπεριέχει την κατασκευή νέου εργοστασίου έχει μείνει στα χαρτιά.

Και αυτό γιατί η αρμόδια επιτροπή Εποπτείας που έχει συσταθεί περιμένει ακόμα την υποβολή επενδυτικής πρότασης από την έτερη επιτροπή Επενδύσεων που αποτελείται από κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens.

Στην απάντησή του το υπουργείο επιμένει πως η πορεία εργασιών της Επιτροπής «εξελίσσεται διαρκώς» και δεν αποδέχεται τα περί ολιγωρίας που της καταλογίζονται. Ωστόσο στην απάντηση δεν υπάρχει κανενός είδους χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της επένδυσης, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία συμβιβασμού έχει υπογραφεί από τον Αύγουστο του 2012.

Αξίζει δε να επισημανθεί, ότι  άλλος όρος της συμφωνίας που ορίζει την υποχρέωση από τη πλευρά της γερμανικής εταιρείας για επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ κρίθηκε από την επιτροπή Εποπτείας ότι επιτεύχθηκε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης ποσού 157 εκατ. ευρώ των Siemens ΑΕ, Siemens Diagnostics ΑΒΕΕ και Kintec ΑΕ το 2012.