current views are: 2

21 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:25

Μάχη με τον χρόνο και «παράθυρο» από Κομισιόν για άμεση επιστροφή της τρόικας

Συνεχίζεται το σίριαλ για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει μάχη με το χρόνο.

Δημοσίευση 15:25’
αρθρο-newpost

Συνεχίζεται το σίριαλ για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει μάχη με το χρόνο.

Eπιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Συνεχίζεται το σίριαλ για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει μάχη με το χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε νωρίτερα από τη Βουλή ότι «παλεύουμε» και πως «υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουν κάνει λάθη», προσθέτοντας πως η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα. Μπορεί να διαπραγματευόμαστε για έξι μήνες, μπορούμε όμως να έχουμε και απόφαση μέσα σε μια ημέρα».

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί απόψε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «περιμένουμε απαντήσεις από την τρόικα για να συνεχίσουμε».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ούτως ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των κλιμακίων μας στην Αθήνα» τόνισε.

Σημειώνεται ότι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν σύντομο «τετ α τετ» στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή το μεσημέρι συζητώντας για την έκβαση των επαφών.

Οι επαφές του πρωθυπουργού με ευρωπαίους αξιωματούχους είναι συνεχείς. Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου έχει χαθεί ως ημερομηνία και όλα συγκλίνουν ότι η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί σε έκτακτο Eurogroup λίγο πριν ή λίγο μετά από την σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα και να βρεθεί ένας κοινός τόπος για το δημοσιονομικό κενό που οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ανεβάσει στα 3 δισ. ευρώ.


σχετικα αρθρα