Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με τον Γκίκα Χαρδούβελη να έχει απανωτές συσκέψεις μαζί με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, χωρίς να υπάρχει τελικά νέα τηλεδιάσκεψη, όπως προαναγγέλθηκε και επίσημα από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Στις 7 το απόγευμα βγήκαν από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως δεν είναι ακόμη δεδομένο αν θα πραγματοποιηθεί απόψε η δεύτερη τηλεδιάσκεψη, διευκρινίζοντας ότι «περιμένουμε υπάρξουν απαντήσεις από τους δανειστές για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε». Τελικά η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε, σύμφωνα με πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες επισήμαναν ότι η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς.

Τελικά, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε.

Οι υπουργοί που συμμετείχαν πάντως, επέστρεψαν στα γραφεία τους, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει, ενώ στόχος των τελευταίων συσκέψεων ήταν σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ο συντονισμός της επιχειρηματολογίας της ελληνικής πλευράς.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν το Δημόσιο και κυρίως το μισθολόγιο σε θέματα εφαρμοστικά όμως, τα οποία συζητήθηκαν και σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα το μεσημέρι υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δηλώνοντας  πως «το παλεύουμε, υπάρχει σύγκλιση». Μάλιστα είχε αναφέρει ότι η επιστροφή της τρόικας είναι θέμα πολιτικής απόφασης, την ίδια ώρα που το Bloomberg με άρθρο του ζητούσε από τους δανειστές να σταματήσουν την πίεση προς την Ελλάδα.

Σχετικά με το αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι οι εταίροι δεν δίνουν νούμερα ενώ για το αν υπάρχουν ακόμη χρονικά περιθώρια να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, δήλωσε πως «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Μπορεί να διαπραγματευόμαστε για έξι μήνες, μπορούμε όμως να έχουμε και απόφαση μέσα σε μια ημέρα».