Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη δραματικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ,η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι έκρυθμη και απειλεί να τινάξει τα πάντα εκτός ελέγχου. Έμπειρος πολιτικός έλεγε στο newpost «η κατάσταση είναι δύσκολη. Ακόμη και Πρόεδρος να εκλεγεί δε φαίνεται να αντέχει το ΠΑΣΟΚ με όσα γίνονται στο εσωτερικό του. Αλλά μη νομίζεται πως πρόβλημα θα έχει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Πρόβλημα θα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ αν κινηθεί ο Παπανδρέου, μπορεί να έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο αλλά οι «παπανδρεϊκοί» ψηφοφόροι που δεν μπορούν το Βενιζέλο θα επιστρέψουν αν γυρίσει ο Γιώργος. Όχι αμέσως ,σταδιακά όμως θα γυρίσουν πολλοί και τότε ο μοναδικός κερδισμένος θα είναι ο Σαμαράς. Ο Γιώργος μπορεί να κόψει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει την σταθερά. Ξέρω πως αυτά που λέω ακούγονται κουλά αλλά έτσι πιστεύω πως είναι» μονολογούσε ο συνομιλητής μας. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αιφνιδίασε τον Βαγγέλη Βενιζέλο ζητά ουσιαστικά την παραίτηση Βενιζέλου και εκλογή προέδρου από τη βάση κατηγορώντας τον νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως δεν έχει θέσεις και πως τώρα δε συμμετέχει κανένας στο κόμμα το οποίο ψυχορραγεί. 

Έκανε σαφές προς τον Βενιζέλο πως για να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει ο κόσμος του κόμματος και όχι ο πρόεδρος. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως "Προσωπικά, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσω μέχρι τέλους την αποστολή που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Και δεσμεύομαι να στηρίξω ένα πραγματικό εγερτήριο ΣΟΚ στο Κίνημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρέκλα. Το μόνο που θέλω - και γι' αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, είναι να συμβάλλω στην αναγέννηση του Κινήματος, αλλά και στην ανόρθωση της χώρας - για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαίου και για την ενδυνάμωση της προοπτικής του λαού μας προς την ευημερία." 

Στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος επανέρχεται δυναμικά κάνει λόγο για «Νέα Αλλαγή» χρησιμοποιώντας το κεντρικό σύνθημα του πατέρα του το 1981 «Αλλαγή». 

Είναι προφανές πως η πρωτοβουλία από εδώ και στο εξής περνάει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος είναι εγκλωβισμένος καθώς αν διαγράψει το Γιώργο Παπανδρέου ,ουσιαστικά τον απελευθερώνει για να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος ενώ αν δεν τον διαγράψει τότε δέχεται πως η Δημοκρατική Παράταξη θα προχωρήσει χωρίς τους «παπανδρεϊκούς» οι οποίοι διαφωνούν. 

Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης Παπανδρέου το επιτελείου του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν απαντούσε ούτε στα τηλέφωνα καθώς επικρατούσε άκρα του τάφου σιωπή. 

Στη μία παρά είκοσι τα ξημερώματα και έπειτα από αλλεπάλληλες κλήσεις δημοσιογράφων το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση προς το Γιώργο Παπανδρέου. Όλη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με καρφιά για το Γιώργο Παπανδρέου έχει ως εξής : 

«Το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πορεύεται προς το προγραμματικό συνέδριο της Παράταξης τον Ιανουαρίου του 2015. 

Πορεύεται σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου 2013 και σύμφωνα με τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος που λειτουργεί συντεταγμένα με τα όργανα, τις οργανώσεις, τα εμβλήματα, τις αρχές του και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα που αποφασίζει συλλογικά και δημοκρατικά. 

Λειτουργεί όμως και πορεύεται με σεβασμό σε όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της παράταξης που δεν ανήκουν οργανωτικά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το σέβονται και με σεβασμό σε εκείνους τους πολίτες που εκφράζονται από την Παράταξη  πρωτογενώς. 

Η Παράταξη εκφράστηκε ήδη στις ευρωεκλογές με κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά με το ευρύτερο σχήμα της Ελιάς και το εκλογικό της αποτέλεσμα - όχι αριθμητικά αλλά στρατηγικά ενόψει των συνθηκών - ήταν αυτό που στήριξε και στηρίζει την πορεία της χώρας και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης. 

Το αποτέλεσμα αυτό το διαμόρφωσαν όσοι συγκρότησαν ένα ελκυστικό, ανανεωτικό ψηφοδέλτιο, όσοι αγωνίστηκαν και τελικά όσοι ψήφισαν στο παραβάν το ψηφοδέλτιο της Ελιάς που ήταν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με βασική αρχή την ανοιχτή και ουσιαστική πολιτική συμμετοχή της βάσης του. Αυτό έγινε με την εκλογή του Προέδρου του υπό συνθήκες ακραίας κρίσης το Μάρτιο του 2012, με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2013 και γίνεται τώρα με την ενεργό συμμετοχή της βάσης στο Προγραμματικό Συνέδριο της Παράταξης του Ιανουαρίου 2015. 

Δεν έγινε δυστυχώς το ίδιο  πριν την μεγάλη στροφή του Μαΐου του 2010, ούτε πριν την πρώτη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το Νοέμβριο του 2011. 

Τότε όμως διαμορφώθηκαν οι νέες - εξαιρετικά δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ - κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε. 

Η άποψη που διατυπώνει τώρα ο κ. Παπανδρέου περί της ανάγκης διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αντί της προώθησης των διαδικασιών που συσπειρώνουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοφανής. Εξετάστηκε προσεκτικά πριν αποφασίσουν δημοκρατικά και συλλογικά τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και διατυπώθηκε και πάλι πριν λίγο καιρό από μερικά μέλη της ΚΠΕ.

Τώρα το μείζον θέμα που συγκεντρώνει την προσοχή και προκαλεί την αγωνία της κοινωνίας είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η ασφαλής έξοδος από το μνημόνιο και την τρόικα, η αλλαγή σελίδας. 

Οι διαρκείς παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ με άξονα την ανάπτυξη, την απασχόληση, την προστασία της κοινωνικής συνοχής συνιστούν την έμπρακτη υπογράμμιση της αξιακής και προγραμματικής του ταυτότητας.  Όχι με εύκολα λόγια και δήθεν νεωτερισμούς, αλλά με δύσκολες πράξεις πολιτικής ευθύνης. 

Τίποτα δεν είναι πιο νεωτερικό και προοδευτικό από το αληθινό, το υπεύθυνο, το πρακτικό, το συγκεκριμένο, αλλά με διάρκεια και συνέπεια. 

Εμείς που αγωνιστήκαμε με τόσο κόστος για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης, είμαστε οι πρώτοι που ενδιαφερόμαστε η εθνική προσπάθεια να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και επιτυχία.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται με κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας να προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια. Είναι και θα είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική.

Η χώρα πρέπει να εκλέξει συναινετικά, το Φεβρουάριο, το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και εθνικό χρόνο για να ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Σημειώνουμε την αυτονόητη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου ότι θα εκτελέσει μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του ως μέλους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου προφανώς και δικαιούται και οφείλει να διατυπώνει τις απόψεις του μέσα στο παραπάνω οργανωτικό και πολιτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει  τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ στα οποία πάντοτε καλείται.

Το πλαίσιο όμως μέσα στο οποίο κινείται το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς.» 

Το θέμα δεν είναι απλό καθώς υπάρχει και το θέμα με τα οικονομικά του κόμματος που είναι ανοιχτό καθώς τα χρέη του ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι «παπανδρεϊκοί» πάντως χάρηκαν μετά την ανακοίνωση και τα τηλεφωνήματα που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής θύμισαν άλλες εποχές για το ΠΑΣΟΚ καθώς οι πάντες επικοινώνησαν για να μάθουν νέα και να συζητήσουν για το πως θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες.