Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Με την παρουσία του Α. Τσίπρα σε Ήπειρο και Θεσσαλία ανοίγει η διαδικασία των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει μια νέα "πορεία προς το λαό", αφού κοινή εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και πλέον το παιχνίδι περνάει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η λογική του ώριμου φρούτου που για ένα διάστημα είχε προκριθεί ως "τακτική αναμονής", εγκαταλείπεται και πλέον ο Α. Τσίπρας παίρνει το παιχνίδι στα χέρια του. Εξάλλου τα τελευταία φαινόμενα τουλάχιστον κακοφωνίας σχετικά με την εκλογή ΠτΔ, καθιστούν τις δημόσιες εμφανίσεις του προέδρου απολύτως απαραίτητες, κυρίως για να επαναθερμάνει τις σχέσεις κόμματος - κοινωνίας. 

Με δεδομένο ότι ο Α. Σαμαράς  "παίζει το τελευταίο του χαρτί", τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι "θα πρέπει να επαναληφθεί η πετυχημένη τακτική του περασμένου καλοκαιριού". Επί της ουσίας επαναφέρεται η κινηματική πρακτική πάντα σε συνδυασμό με τον αναγκαίο ρεαλισμό που οφείλει να επιδεικνύει το κόμμα, με ταυτόχρονο άνοιγμα στην κοινωνία και κυρίως την αξιοποίηση των δήμων και περιφερειών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ

Το , όπως όλα δείχνουν, νέο μνημόνιο που "ψήνεται" δίνει τη μεγάλη ευκαιρία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανιστεί ως η " μοναδική δύναμη σταθερότητας" για τη χώρα και η μόνη ικανή να βγάλει την ελληνική κοινωνία από τα αδιέξοδα. Τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο από την Ευρώπη συγκλίνουν στο  ότι πλέον "όλοι κοιτάζουν την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα". Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου "πλέον όσοι συζητάνε μαζί μας συζητάνε σε μακροοικονομικό επίπεδο και όχι σε μεσοπρόθεσμο". 

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο οι εταίροι προεξοφλούν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να βρούν " σημεία προσέγγισης με τη νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα". 

Η συμμετοχή του συνόλου του οικονομικού επιτελείου ( Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Γ. Μηλιός, Ευκ. Τσακαλώτος) σε μια σειρά επαφών και ομιλιών απο το ινστιτούτο Levy, μέχρι το Λονδρέζικο city, αποδεικνύει ότι η πολυδιάστατη πολιτική δεν είναι "κενό γράμμα". Εξάλλου οι επισκέψεις του Α. Τσίπρα σε Λευκωσία, Βελιγράδι, Τίρανα και η συνάντησή του με τον υπουργό εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλο μάλλον ενημέρωση εν αναμονή πρωθυπουργού "μυρίζουν" παρά τυπικές επισκέψεις και ενημερώσεις...