Γράφει ο Τάκης Χατζής 

Φωτιά πήραν τα τηλέφωνα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ χθες το βράδυ, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο- επιστολή με την οποία ζητά έκτακτο Συνέδριο και εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση, ενώ (εδώ βρίσκεται το ζουμί) εκφράζει τη διαφωνία του με την Δημοκρατική Παράταξη την ίδρυση της οποίας έχει δρομολογήσει ο κ. Βενιζέλος και εξαρτά τη συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές από την τύχη που θα έχουν οι προτάσεις τις οποίες διατυπώνει. 

Όσοι έχουν γραμμή επικοινωνίας με τον Γιώργο και είχαν αξιολογήσει σωστά το «έχει ο καιρός γυρίσματα» που δήλωσε προ ημερών στη Χαλκίδα, μια τέτοια επιστολή ανέμεναν. Που θα αμφισβητούσε ευθέως τον Βενιζέλο και θα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ο Παπανδρέου να μην τον ακολουθήσει στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Και φυσικά, να μην τον ακολουθήσουν και οι Παπανδρεϊκοί.  

Οι Παπανδρεϊκοί, βρίσκονται από καιρό στα κάγκελα κατηγορώντας τον Βενιζέλο ότι επιχειρεί με τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ να στήσει το Συνέδριο ενός άλλου κόμματος- της ΔΗΠΑΡ όπως αποκαλούν την Δημοκρατική Παράταξη, προκειμένου να βάλει λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό αρνούνται να το αποδεχτούν.

Δεν έχουν ακούσει όμως και από τον Γιώργο αυτό που περιμένουν: Την ίδρυση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού ενός νέου ΠΑΣΟΚ, αφού τον ιστορικό τίτλο κατέχει ο Ευ. Βενιζέλος. Είναι όμως έτοιμοι και περιμένουν…  

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υποστηρικτές του Γιώργου φυσικά, εκτιμούν ότι αν ο Γ. Παπανδρέου ιδρύσει νέο πολιτικό σχηματισμό, θα διεκδικήσει και θα κερδίσει την τρίτη θέση με ποσοστό που θα ξεπεράσει το 10%! Ταυτοχρόνως εκτιμούν ότι ο Βενιζέλος δεν έχει δυναμική να ξεπεράσει το 6- 7% και αυτό αν δεν έχει απέναντί του τον Γιώργο. Αν τον έχει- λένε, θα δώσει μάχη, με αμφίβολα αποτελέσματα, για να μπει στη Βουλή.  

Οι Παπανδρεϊκοί πάντως προετοιμάζονται. Και για το κάλεσμα του Γιώργου και για την επίθεση που αναμένουν να δεχθούν από τουλάχιστον δύο πλευρές: Από τον Ευ. Βενιζέλο και τον… ΣΥΡΙΖΑ! Ναι, όπως το διαβάσατε!  

Οι πιστοί του Γιώργου θεωρούν βέβαιο ότι η ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού θα πολεμηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι θα είναι ο μεγάλος χαμένος γιατί πολλοί παλιοί ΠΑΣΟΚοι οι οποίοι ψηφίζουν αριστερά, θα επανέλθουν τάχιστα στο «δικό τους κόμμα». Μάλιστα δεν διστάζουν να πουν ότι μεταξύ αυτών που θα επανακάμψουν θα βρίσκονται και πολλοί επώνυμοι. Υποψήφιοι βουλευτές και γνωστοί συνδικαλιστές που παραβρίσκονται σε εκδηλώσεις, γάμους και… βαφτίσια του ΣΥΡΙΖΑ.