Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επαφή και πλήρη συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών ή επεμβάσεων της Τουρκίας, στο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Ο Δ. Χριστόφιας σχολίαζε δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προωθεί έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η κατάσταση παρακολουθείται πολύ στενά».

Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνησης είναι ενήμερη για τις προθέσεις της Άγκυρας να προχωρήσει σε έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως των ακτών της, χωρίς να έχει καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών προέβη ήδη στις δέουσες ενέργειες.

Πρόσθεσε δε ότι από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας επηρεάζεται περισσότερο η Ελλάδα, αλλά περιλαμβάνεται και περιοχή που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος ενεργεί πάντοτε σύμφωνα με το διεθνή νόμο, τις διεθνείς συμβάσεις και το ναυτικό δίκαιο και κάλεσε την Τουρκία να πράξει το ίδιο, αφήνοντας κατά μέρος τους παληκαρισμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", σε επίσημη δήλωση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία δημοσιεύθηκε σε εξειδικευμένα έντυπα, αναφέρεται ότι η πρόθεση της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου να παραχωρήσει άδειες έρευνας εντοπισμού υδρογονανθράκων σε περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου είναι παράνομη.