Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Κινούμενη άμμο θυμίζει το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, αφού αναδυόμενες πολιτικές δυνάμεις, προερχόμενες κυρίως από τη διαμαρτυρία κατά των παραδοσιακών κομμάτων που χρεώθηκαν την οικονομική κρίση, διατηρούν (ή και αυξάνουν) τη δυναμική τους και μετά τις ευρω-κάλπες, απειλώντας ανοιχτά και στις εθνικές εκλογές.

Τα παραδείγματα είναι αρκετά και αφορούν κυρίως τις χώρες που χτυπήθηκαν σοβαρά από την κρίση. Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό στις ευρωεκλογές και προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Στον Ισπανία, επίσης αριστερό Podemos, που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους και έλαβε πέντε έδρες στη νέα Ευρωβουλή, είναι αυτή τη στιγμή πρώτο στις δημοσκοπήσεις -με ανοδική τάση- πάνω από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και τους Σοσιαλιστές (PSOE) με τις εθνικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2015.

Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λε Πεν, μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές «φλερτάρει» όχι μόνο με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, αλλά και με τη νίκη, την οποία φαίνεται πως μπορεί να χάσει μόνο από κάποιον υποψήφιο πρόεδρο που θα ενώσει και θα εμπνεύσει τη γαλλική Δεξιά (UMP), αφού η προεδρία Ολάντ μάλλον θα ξαναβυθίσει τους Σοσιαλιστές (PS) σε νέα περίοδο κρίσης.

«Τα μεγάλα κόμματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται σοβαρά, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Γαλλία, αλλά επίσης στη Βρετανία, την Ιταλία και την Αυστρία, μεταξύ άλλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δύο βασικά κόμματα εμφανίζουν ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό υποστήριξης σε σχέση με λίγα χρόνια πριν (στην Ισπανία από το 80% το 2011, έφτασαν στο 50% σήμερα). Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν κυρίως να μεταφραστούν στην άνοδο νέων κομμάτων στην εξουσία κατά τις εθνικές εκλογές» δήλωσε στο newpost ο αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics (LSE), Tζόναθαν Γουάιτ.

Υπάρχουν, όμως και κόμματα που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενδεχομένως κυβερνητικού εταίρου. Το ξενοφοβικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να είναι πίσω από Τόρις και Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, όμως συγκεντρώνει ένα ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 15% δείχνοντας ότι θα είναι εκ των βασικών παικτών της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Επιστρέφοντας στον ευρωπαϊκό Νότο, στην Ιταλία, το (συγ)κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 40%, με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο να είναι δεύτερο με 20% (σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Rai Tre) και το μπερλουσκονικό Forza Italia τρίτο με 15%. Το υψηλό ποσοστό του κόμματος του ιταλού κωμικού έχει παγιωθεί, δείχνοντας ότι θα είναι ρυθμιστής των εξελίξεων στην επόμενη κάλπη, εκτός και αν το PD καταφέρει να ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα.

Φυσικά, εν μέσω ενός μία πανευρωπαϊκής κατάστασης ρευστότητας μερικοί μήνες ή χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές αποτελούν πολιτική... αιωνιότητα. Το γεγονός αυτό, αλλά και ο παράγοντας της συσπείρωσης των παραδοσιακών δυνάμεων πριν από το εκλογικό παραβάν αποτελούν κρίσιμο στοίχημα για το πού θα βάλουν τον πήχη τα νέα κόμματα.

«Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το πόσο ανθεκτικά θα είναι αυτά τα κόμματα. Εάν θα σηματοδοτήσουν την ανάδυση μιας νέας γενιάς μεγάλων κομμάτων ή την αρχή μιας νέας περιόδου βραχύβιων πολιτικών σχηματισμών» τόνισε ο κ. Γουάιτ. Αυτό είναι το μεγάλο αίνιγμα, που θα απαντηθεί σε διάστημα ετών...