current views are: 2

23 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:56

Ο οδικός χάρτης Σαμαρά – Βενιζέλου που ελπίζουν σε συμφωνία με την τρόικα

«Η κατάσταση είναι οριακή, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει…» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία των σκληρών και επώδυνων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Δημοσίευση 09:56’
αρθρο-newpost

«Η κατάσταση είναι οριακή, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει…» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία των σκληρών και επώδυνων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Η κατάσταση είναι οριακή, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει…» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία των σκληρών και επώδυνων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και παραδέχονται την κρισιμότητα των στιγμών, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες στο ΔΝΤ για τη στάση του.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ευελπιστούν ότι θα επέλθει συμφωνία, η οποία και θα οδηγήσει στη μετάβαση, όπως λένε και οι δυο, στη μεταμνημονιακή εποχή πριν από την εκκίνηση των διαδικασιών για την ανάδειξη του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θέλουν σε κάθε περίπτωση να υπάρχει συμφωνία, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τα νέα δεδομένα να ψηφίσουν οι βουλευτές και εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος να αποφασίσουν οι πολίτες στις πρόωρες εκλογές ποιον δρόμο θα επιλέξουν.

Παρά την αισιοδοξία των δυο κυβερνητικών εταίρων η πίεση από το ΔΝΤ είναι μεγάλη για να περικοπούν κυρίως συντάξεις, αφού το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό είναι μεγάλη. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενισχύει εκτιμήσεις ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το υφιστάμενο πλέγμα εκκρεμοτήτων θα έχει διευθετηθεί πριν από την προεδρική εκλογή.

Μια εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι δύσκολοι όροι από την τρόικα είναι σαφές ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην προεδρική εκλογή και δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 εδρών και είναι ανοικτό να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές με όλα τα μέτωπα ανοικτά και βασικό διακύβευμα εάν τις κρίσιμες αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οδικός χάρτης των δυο αρχηγών προβλέπει τα εξής βήματα με φόντο την προεδρική εκλογή:

α) να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας που παραμένει εκκρεμής,

β) σε εσωτερικό συμβιβασμό μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε η Βουλή να ψηφίσει την όποια συμφωνία και

γ) να ολοκληρωθούν οι παράλληλες διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς εταίρους ώστε να υπάρξει μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, με επίκεντρο τη δημιουργία υβριδικής γραμμής πίστωσης, αλλά και ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναλάβει η χώρα για το 2015 ώστε να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που θα δεσμευθούν.

Οι δυο αρχηγοί προσπαθούν να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά την μπλοκάρει μέχρι στιγμής το ΔΝΤ, ώστε αυτή να υπογραφεί πριν από τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Ο στόχος τους είναι όταν οι βουλευτές ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώσουν παράλληλα επί της ουσίας «ναι» ή «όχι» στη μετάβαση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που επίσης θα έχουν δρομολογηθεί.

Εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης –που ούτως ή άλλως έχει ετήσια διάρκεια– θα τεθεί σε ισχύ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτελέσει το διακύβευμα των προσεχών εκλογών, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αυτής και της επαναδιαπραγμάτευσης από μηδενική βάση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως μέχρι στιγμής αυτός ο σχεδιασμός είναι στον αέρα και επηρεάζει και το πολιτικό κλίμα στη χώρα.


σχετικα αρθρα