«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή – πολύ φοβάμαι ότι το 2014 έχει αρχίσει να θυμίζει επικίνδυνα το 2012», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «θα πρέπει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αξιολόγηση. Προφανώς αυτή είναι δύσκολη και επώδυνη διαδικασία».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει επιτέλους να προσεγγίσουμε τη διαπραγμάτευση με μια νέα φιλοσοφία. Το δράμα της Ελλάδας της κρίσης είναι ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις τους με την τρόικα ‘παίζουν άμυνα’. Δηλώνουμε πολλές φορές «ηρωικά» τι δεν αποδεχόμαστε. Τραβάμε κόκκινες γραμμές στην άμμο, τις οποίες μετά -εξίσου ΄ηρωικά΄- καλούμαστε να σβήσουμε. Εφτασε η ώρα το πάθημα να γίνει μάθημα. Εφτασε η ώρα της επίθεσης».

Η κ. Μπακογιάννη αν και δηλώνει «φανατική Ευρωπαία», σχολιάζει ότι «πολλές φορές έχω παρεξηγηθεί εδώ στην Ελλάδα διότι προσεγγίζω τους εταίρους μας στην Ε.Ε. ως φερέγγυους και συνεπείς συνομιλητές. Για πρώτη φορά, όμως, σήμερα η εμπιστοσύνη μου αρχίζει να κλονίζεται». 

«Αν για οποιονδήποτε λόγο οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, καίγοντας τον Τσίπρα και μετατρέποντας τη χώρα σε σκιάχτρο, για να αποδυναμώσουν τα λαϊκιστικά ακραία κόμματα που σήμερα ταλανίζουν την Ευρώπη από την Ισπανία ώς την Αγγλία και από την Ολλανδία μέχρι την Ιταλία, τότε πρέπει να μας το πουν. Να κάνουμε κι εμείς τα κουμάντα μας. Εδώ θέλουμε καθαρές κουβέντες. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί –κι αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε, πέρα και πάνω από κόμματα– ότι στην πλάτη του ελληνικού λαού, που για πέντε χρόνια έχει περάσει απ’ την κόλαση, μπορεί να παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Οσο ψηλά κι αν είναι εκείνος που τα παίζει», αναφέρει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε:

«Ηρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο. Δεν είναι δύσκολη η εξίσωση της συνεννόησης, δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε, να ταυτιστούμε ή να συμπέσουμε. Χρειάζεται, όμως, να αποκτήσουμε κοινή αντίληψη για τα προβλήματα και τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, για την ουσία, τους κινδύνους, τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να τορπιλίσει τη συνεννόηση, ας επωμιστεί και το κόστος» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι «αυτήν την ώρα η προσφυγή στις κάλπες, αν δεν είναι καταστροφή, σίγουρα θα οδηγήσει τη χώρα δύο χρόνια πίσω. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα για να προετοιμαστεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την επόμενη δεκαετία».