Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σε προεκλογική τροχιά έχει μπει η Λεωφόρος Συγγρού, αν και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να προχωρήσει ο οδικός χάρτης απεμπλοκής από τα μνημόνια, να ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αν και επισήμως τα γαλάζια στελέχη δεν παραδέχονται ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε προεκλογικό συναγερμό, ο σχεδιασμός και οι κινήσεις των επιτελών της Συγγρού αποδεικνύουν το αντίθετο. Ούτως ή άλλως αν ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ακόμη και να βρεθούν οι «180», η πιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες έρχεται ακόμη πιο κοντά.

Οπότε μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση από ένα μεγάλο πολιτικό οργανισμό επιβάλλει να υπάρξει η σχετική προετοιμασία. Υπενθυμίζεται ότι η αρχή είχε γίνει με τις παραιτήσεις κορυφαίων γαλάζιων στελεχών από κρίσιμες κρατικές θέσεις προκειμένου να μπορούν, όπως ορίζει ο νόμος, να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιάννης Παναγιωτόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης και άλλοι που στελέχωναν κομβικές θέσεις όπως η Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης, ή οι Γενικές Γραμματείες Τύπου και Ενημέρωσης παραιτήθηκαν για να δώσουν την προεκλογική μάχη. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς εντάχθηκαν αμέσως ως επικεφαλής στις γραμματείες του κόμματος, όπου ο Ανδρέας Παπαμιμίκος σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, προχώρησε σε αναδιάρθρωση.

Προεκλογικό άρωμα έχουν και οι επισκέψεις σε όλη τη χώρα του γραμματέα της ΝΔ, ο οποίος αυτό το τριήμερο βρίσκεται σε περιοδεία στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη, όπου εκτός από τις συσκέψεις με τις ΝΟΔΕ, έχει συναντήσεις και με τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα παρουσίαση προεκλογικού προγράμματος θυμίζουν και οι θεματικές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει η ΝΔ για το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Επισήμως πάντως, από τη Συγγρού λένε ότι «ο κύκλος των δράσεων αυτών, συμπίπτει με το πέρασμα της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης και αποβλέπει στην ενημέρωση και στη συζήτηση με τους πολίτες για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα, την παιδεία, την περιφερειακή ανάπτυξη και τα μείζονα εθνικά μας ζητήματα».

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν θεματικές:

*Για την Αγροτική Ανάπτυξη και τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, στο Μεσολόγγι (5 Δεκεμβρίου), στον Αυλώνα (9 Δεκεμβρίου), στη Νίκαια Λάρισας (11 Δεκεμβρίου) και τις Σέρρες (12 Δεκεμβρίου).

*Για θέματα Παιδείας, στις 2 Δεκεμβρίου, εκδήλωση με τίτλο «Ένα δημιουργικό σοκ στα Πανεπιστήμια», στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα.

*Για τα Εθνικά Θέματα, στις 9 Δεκεμβρίου, εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ.

*Για θέματα Συνδικαλισμού, στις 3 Δεκεμβρίου, εκδήλωση με τίτλο «Συνδικαλισμός της Νέας Εποχής» στην Αθήνα.

* Για τις Γυναίκες, στις 25 Νοεμβρίου, εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στην Αθήνα.

* Για το Παιδί, στις 11 Δεκεμβρίου, εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στο Περιστέρι.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, με όλο και περισσότερα στελέχη να περνούν το κατώφλι της Συγγρού για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στις γαλάζιες λίστες, ενώ πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με τους πιθανούς υποψήφιους σε κάθε νομό.

Καθημερινές είναι πλέον και τα προεκλογικά τραπέζια, συναντήσεις και μαζώξεις σε καταστήματα αλλά και σε σπίτια, με τα γαλάζια στελέχη να προσπαθούν να διεκδικήσουν μια θέση στην επόμενη Βουλή, γιατί όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο newpost.gr γαλάζιο στέλεχος «τι να το κάνεις αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν είσαι μέσα»…