Λίγες μόνο ημέρες έμειναν για το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας που θα γίνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ωστόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνεχίζει να προκαλεί όσον αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριος ότι θέλουν να μονοπωλήσουν τα κοιτάσματα ενέργειας γύρω από το νησί, και διαμήνυσε πως η Άγκυρα θα συνεχίζει  τις έρευνες. 

Σε  ειδική συνάντηση του Ατλαντικού Συμβουλίου, όπου μίλησε μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επεσήμανε πως «κανένας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσέθεσε: 

«Αν κάποιος θελήσει να εξασφαλίσει την ενέργεια για να επιβάλει την ειρήνη που θέλει, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο».

«Ας χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο ειρήνης», τόνισε και συνέχισε: 

«Αν οι ελληνοκύπριοι θελήσουν, μονοπωλώντας τις πηγές ενέργειας, να ξεκινήσουν διαγωνισμούς σα να τους ανήκουν όλες αυτές οι πηγές και θελήσουν να παρουσιάσουν τις εν λόγω πηγές, στις οποίες έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι στην παγκόσμια αγορά, τότε και εμείς θα κάνουμε έρευνες στο ίδιο μέρος, μαζί με τους Τουρκοκύπριους κάνοντας χρήση του ιδίου δικαιώματος».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επεσήμανε πως «εάν καθίσουμε και συζητήσουμε την επανένωση του νησιού, τότε και η Κύπρος, όπως συνέβη και στο το Ιράκ, θα μετατραπεί σε ανερχόμενη χώρα και αυτός που ικανοποιηθεί περισσότερο απ΄ αυτό θα είναι η Τουρκία» .

«Αν χρειαστεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, τότε η “ΤΔΒΚ” και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” από κοινού μπορούν να ξεκινήσουν την εξόρυξη της ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουν για την ειρήνη. Η χώρα στην οποία μπορεί να φθάσει ευκολότερα το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο, είναι η Τουρκία και η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία θα μπορέσει να φθάσει στις διεθνείς αγορές», τόνισε ο Νταβούτογλου.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να μας πουν ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι κλειστή για του Τούρκους και του Τουρκοκυπρίους. Αυτό δε γίνεται», τόνισε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε και την δυνατότητα κοινής χρήσης του νερού που θα έλθει σύντομα στην Κύπρο από τις ακτές της Ανατολίας. «Εμείς κατασκευάσαμε αγωγό μεταφοράς νερού από το Μαναβγκάτ στην Κύπρο. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει “θα μοιραστούμε το νερό αυτό με τους Ελληνοκυπρίους”».