Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Με την διαπίστωση ότι ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να διασωθούν πολιτικά για  να μείνουν στην εξουσία για τον επόμενο ενάμιση χρόνο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το θέμα των συνεργασιών με αλλά πολιτικά κόμματα και φορείς μιλώντας στην συνεδρίαση των Γραμματέων της ΝΕ και του οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις που όπως είπε θα είναι  ραγδαίες έως τον Φεβρουάριο και έδωσε το πολιτικό στίγμα για το πώς θα προχωρήσουν οι συνεργασίες  αλλά και η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων . «Θεωρώ ότι τα κριτήρια για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κριτήρια αρχών και προσφοράς και κυρίως εντιμότητας, όχι κριτήρια σεχταριστικά και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας ένα μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο πολιτευτεί… 

Αναφερόμενος στην συμφωνία με τους δανειστές  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η τρόικα έχει δύο στόχους: 

«Πρώτον, επιδιώκουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση. 

Δεύτερον, προετοιμάζουν το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική τους. 

Δηλώνουμε κατηγορηματικά πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας  ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. 

Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται. Ο Σαμαράς θέλει να εμπλέξει τη διαπραγμάτευση στο πακέτο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα σε σχέση με την προεδρική εκλογή. 

Το μόνο που απασχολεί τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον και η πολιτική τους επιβίωση. Συνεπώς πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα πέσουν από μόνοι τους. Θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο.» 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μεγάλο θέμα των συνεργασιών το οποίο διχάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μεγάλο ραντεβού με την ιστορία το οποίο δεν πρέπει να χάσει. Και γιο αυτό πρέπει να κάνει δυο πράγματα: 

  • Το πρώτο όπλο είναι η κινητοποίηση του κόσμου. 
  • Και το δεύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε μια αντίληψη και μια στρατηγική έντιμων καθαρών συμμαχιών, αλλά ανοιχτών συμμαχιών. 

«Οι αντίπαλοί μας θα προτιμούσαν να έχουν απέναντί τους έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα έλεγε με ανευθυνότητα ότι δεν τον ενδιαφέρει το ορόσημο των 180 και άρα δεν ανοίγει τη συζήτηση της διεύρυνσης με αξιοπιστία, σε προγραμματική βάση και με προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τον δικό του χώρο» είπε χαρακτηριστικά. 

«Χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  «θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις μας να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου. Και εδώ χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται ταυτόχρονα να είμαστε ανοιχτοί σε κοινωνικές δυνάμεις, σε φερέγγυα πρόσωπα. 

Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%. » 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μάλιστα μήνυμα σε όσους προσεγγίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέποντας ότι θα γίνει κυβέρνηση να μην ...ράβονται γιατί η ουρά αυτών που περιμένουν για να μπουν στα ψηφοδέλτια είναι μεγάλη και τα κριτήρια πολύ  αυστηρά. 

«Δεν θέλουμε να βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας αυτούς τους οποίους αύριο μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Είτε επειδή συμμετείχαν στο πάρτι της προηγούμενης περιόδου, είτε επειδή είναι διακριτό στον κόσμο ότι είναι έτοιμοι να πάνε όπου φυσάει ο άνεμος. Άρα θέλει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συντροφικότητα, αίσθηση της κρισιμότητας ώστε να κρατήσουμε μια στάση η οποία θα είναι στάση ευέλικτη και στάση αρχών ταυτόχρονα.» 

Καταλήγοντας μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε στην μεθοδολογία που ακολούθησαν οι Podemos της Ισπανίας για τους βουλευτές  βάζοντας κώδικες δεοντολογίας και αυστηρούς κανόνες.