Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Συνάντηση με την τρόικα θα έχει αύριο αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, οι συζητήσεις είναι προπαρασκευαστικές για την ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου. 

Όπως ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες, «οικοδομώντας στις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων, μια συνάντηση ανώτερων Ελλήνων αξιωματούχων υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τους επικεφαλής των ομάδων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Παρίσι, στις 25 και 26 Νοεμβρίου, για να συζητηθούν τα ζητήματα-κλειδιά για την πρόοδο της αξιολόγησης.

Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά μεταξύ τους με στόχο την ολοκλήρωση του ελέγχου και συζητώντας πώς ακολούθως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυγιαίνει τη δημοσιονομική της κατάσταση και να ενδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη».

Το χρονικό της συμφωνίας για συνάντηση 

Χθες το βράδυ οι δύο πλευρές είχαν νέο κύκλο ανταλλαγής email δίνοντας νέα στοιχεία για τα ανοικτά μέτωπα μεταξύ των δύο πλευρών. Τελικά αργά τη νύχτα συμφωνήθηκε να υπάρξει αύριο Τρίτη στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση συνοδεία των κ.κ. Παπασταύρου, Λαζαρίδη, του κ.Πρωτόππαπα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας. 

Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να είχε κύκλο επαφών με Ουάσιγκτον και Βερολίνο, πληροφορίες που φυσικά δεν επιβεβαιώνονται από το Μαξίμου. Κοινός στόχος των δύο παράλληλων επαφών είναι να επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα καθώς αυτό θεωρείται και το πρώτο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας. Κοινώς, ακόμη και ανοικτά θέματα να υπάρχουν θεωρείται ότι, από τη στιγμή που οι ελεγκτές θα μπουν στο αεροπλάνο για την Αθήνα, πολύ δύσκολα θα αποχωρήσουν χωρίς να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση. 

Ωστόσο, ουδείς πλέον αμφιβάλλει ότι για την έλευση των ελεγκτών, πολλώ δε μάλλον για την επίτευξη συμφωνίας θα απαιτηθούν πολλές υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς καθώς όπως οι ίδιοι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν «πρόκειται για την πλέον δύσκολη διαπραγμάτευση». 

Το μεγαλύτερο, ίσως, μειονέκτημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις των δανειστών όχι τόσο με οικονομικούς όρους αλλά, μάλλον, με πολιτικούς. Η Προεδρική εκλογή, άλλωστε, λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως ορόσημο. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρηματολογούν υπέρ μίας συμφωνίας που δεν θα ακυρώσει τις όποιες πιθανότητες έχουν να εξασφαλίσουν τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την ανάδειξη του διαδόχου του κ. Καρ. Παπούλια. Επιχειρηματολογούν, επιπλέον, ότι είναι, τελικά, προς το συμφέρον των δανειστών να έχουν να κάνουν με μία κυβέρνηση, η οποία τουλάχιστον αποδέχεται την ίδια αφετηρία με αυτούς. Τα ίδια αυτά επιχειρήματα, ωστόσο, είναι που απορρίπτουν οι δανειστές. Είτε γιατί θεωρούν ότι η Αθήνα, λόγω ακριβώς των πολιτικών σχεδιασμών της βγήκε εκτός τροχιάς υλοποίησης, είτε γιατί εκτιμούν ότι μία υποχώρηση τώρα θα την βρουν μπροστά τους αύριο αν αλλάξει η κυβέρνηση, είτε τέλος γιατί μέσω της Ελλάδας θέλουν να στείλουν μήνυμα προς όλους του «Τσίπρες» της Ευρώπης. 

Πολιτικού χαρακτήρα είναι και η εμπλοκή με το ΔΝΤ. Η προσπάθεια της Αθήνας να αφήσει το Ταμείο εκτός προγράμματος κινητοποίησε τα ανακλαστικά της Ουάσιγκτον που, μέχρι πρότινος, εμφανιζόταν, τουλάχιστον στο δημοσιονομικό, πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν θέλει να αποχωρήσει «ηττημένο» από την ελληνική περιπέτεια ενώ πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ αυτών και το Βερολίνο, μοιάζουν να το θέλουν μέσα στα πράγματα. Και, μάλιστα, όχι με απλό ρόλο τεχνικού συμβούλου. Εξ ου και η, προ εβδομάδων, αναφορά του Γκ. Χαρδούβελη, αμέσως μετά του Eurogroup, ότι το Ταμείο μπορεί να παραμείνει και ως χρηματοδότης. Αυτό είχαν ζητήσει, λίγη ώρα πριν, από τον έλληνα Υπουργό οι ομόλογοί του της ευρωζώνης. 

Πέραν ωστόσο των πολιτικών παραμέτρων, υπάρχουν και οι, εξίσου δύσκολες, οικονομικές παράμετροι της συμφωνίας. Η τρόικα «χρεώνει» στην ελληνική πλευρά τη μονομερή προώθηση της ρύθμισης οφειλών, της διανομής του «πρωτογενούς πλεονάσματος», τις «επιστροφές» σε ενστόλους και δικαστικούς, πάνω στα οποία οικοδομεί το επιχείρημα περί κενού που μπορεί να υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, και ο προϋπολογισμός του 2015, που κατατέθηκε την Παρασκευή, δεν έχει την έγκριση των δανειστών. 

Επιπλέον, η τριμερής «βλέπει» στο ασφαλιστικό «τρύπα» σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου επιπλέον, εξ ου και η επιμονή για τη λήψη άμεσων μέτρων ίδιου ύψους, όπως αναγνώρισε δημοσίως χθες και ο Γ. Κουτρουμάνης, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση (!) μείωση των συντάξεων που καταβάλλονται. «Αγκάθια» εξακολουθούν να αποτελούν τα ζητήματα του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, των απολύσεων που εκκρεμούν, του αιτήματος για την εξίσωση του ΦΠΑ. 

Με αυτά τα δεδομένα, μπροστά στη δικομματική ανοίγονται τέσσερα διαφορετικά, αλλά εκ των πραγμάτων, αλληλένδετα σενάρια.

  • να γίνει η «έκπληξη» (σ.σ. όπως πάντως έχει συμβεί και όλες τις προηγούμενες φορές) και μέχρι το τέλος του έτους να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχει συμφωνηθεί η χορήγηση της πιστοληπτικής γραμμής. Δεν αποκλείεται πέραν της στήριξης από τον ESM, μία ακόμη γραμμή, από το ΔΝΤ, να παρασχεθεί στην Ελλάδα, με το Ταμείο να διατηρεί λόγο στα ελληνικά πράγματα
  • να υπάρξει μικρή παράταση, αλά Πορτογαλία, του ελληνικού προγράμματος για διάστημα ολίγων εβδομάδων. Το σενάριο μάλλον απορρίπτεται από την ελληνική πλευρά που δεν θέλει να φέρει στη Βουλή, έστω και ως θέμα συζήτησης, την παράταση του μνημονίου.
  • Να επιβληθεί μακρά, 6μηνη ή ετήσια, παράταση του προγράμματος, λόγω του αδιεξόδου και προκειμένου να μην χαθούν τα κεφάλαια που έχει λαμβάνειν η ελληνική πλευρά. Επίσης απευκταίο ενδεχόμενο καθώς αν η μικρή παράταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, η επέκταση του προγράμματος θα είναι... καταστροφική για την κυβέρνηση 
  • όλες οι παραπάνω εναλλακτικές καταρρέουν και η Αθήνα βρίσκεται, από 1/1/2015 χωρίς ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας αλλά μόνον με το υπόλοιπο του προγράμματος του ΔΝΤ, το οποίο όμως η Αθήνα ήθελε να... διώξει.