current views are: 3

24 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:49

Βενιζέλος: Στόχος το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου – Πολιτική απόφαση ως το τέλος του χρόνου

Το μέτωπο της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της αυριανής και μεθαυριανής διαπραγμάτευσης στο Παρίσι διαμόρφωσαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Δημοσίευση 15:49’
αρθρο-newpost

Το μέτωπο της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της αυριανής και μεθαυριανής διαπραγμάτευσης στο Παρίσι διαμόρφωσαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Στόχος είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των επαφών με την τρόικα στο Παρίσι. 

«Κάναμε μια τελική επισκόπηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για την αυριανή συνάντηση στο Παρίσι, που είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου. Είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα  της νέας σελίδας, που  σημαίνει πολλά για τη χώρα, για την πραγματική οικονομία. Σημαίνει πολλά για τις επιχειρήσεις, για τους ανέργους που ψάχνουν δουλειά, για τα νοικοκυριά που θέλουν μια καλή ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεών τους απέναντι στις τράπεζες» είπε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας με δημοσιογράφους και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί μια λύση. Και θα βρεθεί μια λύση πριν προκύψουν- όπως έχω πει κι άλλη φορά εδώ- ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το λέω, γιατί το κρίσιμο χρονικό σημείο δεν είναι απλώς και μόνο το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, που είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2014, αλλά το ζητούμενο είναι τώρα το νέο πλαίσιο θωράκισης της χώρας, που αλλάζει μεν σελίδα αλλά επειδή οι αγορές είναι επιθετικές και κερδοσκοπικές έναντι της Ευρωζώνης, όχι έναντι της Ελλάδας, πρέπει να έχουμε την αναγκαία προστασία στη διάθεση μας.

Και φυσικά, η πιο μεγάλη προστασία δεν είναι οι θεσμοί οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί, όπως είναι η προληπτική γραμμή, ας πούμε, για την οποία μιλάμε, το περιβόητο ECCL. Ο μεγάλος μηχανισμός είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή είναι που έχει την απεριόριστη δύναμη πυρός, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ».

Ο αντιπρόεδρος Βενιζέλος υπογράμμισε: «Θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν. Αυτό νομίζω ότι είναι κοινώς αντιληπτό και αποδεκτό».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό ή στο εργασιακό απάντησε ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες. Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση που έχουμε πάρει και από την οποία δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε. Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα. Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας. Για έναν απλό λόγο: η υφιστάμενη νομοθεσία ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο Ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μία δυναμική».

Για το εάν περιμένουμε απόφαση στο Παρίσι ή θα ξαναδούμε την τρόικα στην Αθήνα, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το Παρίσι όμως είναι μια πολύ καλή διαδικασία την οποία εμείς είχαμε προτείνει, γιατί ο συμβολισμός είναι πιο φιλικός και πιο ελαφρύς και εν πάση περιπτώσει η πολύ συχνή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα δεν ήταν ό,τι και το καλύτερο, έτσι; Έχει εξελιχθεί ενοχλητικά, συμβολικά. Υπάρχουν οι διαδικασίες οι θεσμοθετημένες. Δηλαδή υπάρχει το λεγόμενο EuroWorking Group που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup. Από εκεί θα προκύψουν οι αποφάσεις με την τεχνική, τη θεσμική έννοια του όρου».

Και πρόσθεσε:

«Θα επιστρέψει και η τρόικα στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια. Είναι απλώς η επικύρωση μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται τηλεφωνικά, με αλληλογραφία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες.  Λοιπόν, σημασία έχει ότι δεν μιλάμε, όμως, μόνο με την τρόικα και δεν μιλάμε μόνο για τα συνήθη θέματα της τρόικας. Μιλάμε για μια δέσμη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας, για να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία, για να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει μετά από μια μεγάλη περιπέτεια στην οποία μπήκαμε, όχι επειδή αυτή είναι η κρίση, αλλά επειδή έτσι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε με δύσκολες, αλλά τις μικρότερες δυνατές, συνέπειες την κρίση την οποία δεν την είχαμε –δυστυχώς- συνειδητοποιήσει ως κοινωνία».

Ερωτηθείς για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι «διεκδικεί το σημαντικότερο δυνατό ρόλο, γιατί τώρα τα τελευταία χρόνια έχει μια ευκαιρία να ασχολείται με την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εν πάση περιπτώσει είχε και κάποιες θετικές όψεις για την Ευρωζώνη από πλευράς τεχνογνωσίας η συμμετοχή του. Αλλά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής».

Στη συνάντηση έδωσε το παρών και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου δεν έχει χαθεί και ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το τετ-α-τετ με την τρόικα στο Παρίσι είναι θετική εξέλιξη, καθώς πρόκειται για ένα βήμα που οδηγεί στο να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά και να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι στο διάστημα που προηγήθηκε σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε αρκετά ανοιχτά ζητήματα-κλειδιά για την ομαλή εξέλιξη της αξιολόγησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία, χωρίς η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, κυρίως, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. 


σχετικα αρθρα