Ως ευκταία χαρακτήρισε την επιμήκυνση του χρέους, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, θεωρώντας πιθανή την προσφυγή της χώρας μας στον προσωρινό ή μόνιμο μηχανισμό στήριξης, σε συνέντευξή στο περιοδικό "Επίκαιρα".

"Τόσο η επιμήκυνση του χρέους όσο και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού, που γίνεται με εθελοντική και συμφωνημένη βάση με τους πιστωτές, αποτελούν ευκταίες λύσεις" δήλωσε. Αναφορικά με την έξοδο στις αγορές, η κ. Κατσέλη την τοποθέτησε "το 2012 ή το αργότερο στις αρχές του 2013". "Δεν αποκλείω, ούτε και θα το θεωρούσα προσβλητικό να κάνουμε χρήση του EFSF ή του ESM" υπογράμμισε αναφορικά με τον μηχανισμό στήριξης.

Η υπουργός τόνισε ότι "ο λογαριασμός θα βγεί" προσθέτοντας ότι "τα επώδυνα και άδικα μέτρα του 2010 αποτελούν παρελθόν" αφού "αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε το  Μνημόνιο μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας".

"Όσο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η ανεργία θα αυξάνει" υπογράμμισε η υπουργός θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι χωρίς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, το ποσοστό της ανεργίας θα έφτανε ήδη το 20%.

"Κανένας άνεργος δε θα χάσει το επίδομά του υπογράμμισε η κ. Κατσέλη" είπε, σημειώνοντας ότι πραγματοποιηθεί απογραφή "για να δούμε αν εκείνοι που εισπράττουν επίδομα ανεργίας πράγματι το δικαιούνται". "Για τα άλλα κοινωνικά επιδόματα θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, ώστε οι κοινωνικές παροχές να πάνε σε όσους πραγματικά χρειάζονται στήριξη" επεσήμανε.

Η κ. Κατσέλη έθεσε ως στόχο τη μείωση του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας στο 12% ως το 2015, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 26%.

Για τους δημόσιους οργανισμούς στρατηγικού χαρακτήρα (ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, κλπ) η υπουργός τόνισε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει ένα στρατηγικό ποσοστό στο χαρτοφυλάκιό του, που θα του διασφαλίζει τον έλεγχο και την εποπτεία σε αυτούς. Παράλληλα, χαρακτήρισε το στόχο των 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις ως "φιλόδοξο" και ως "προτεραιότητα" την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αναφορικά με τις προϋποθέσεις για ταχεία έξοδο από την κρίση, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στη γρήγορη υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων, στην άρση συγκεκριμένων αντικινήτρων, στη διοχέτευση επαρκούς ρευστότητας στην αγορά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.