Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το νήμα της διαπραγμάτευσης που, όπως φάνηκε, χάθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη συνάντησή τους στη γαλλική πρωτεύουσα, θα επιχειρήσουν να βρουν από σήμερα στο Παρίσι ελληνική κυβέρνηση και τρόικα. Γκίκας Χαρδούβελης, Γ. Βρούτσης, Κυρ. Μητσοτάκης, Χρυσ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου, Γ. Μαυραγάνης, Τ. Αναστασάτος και Χρ. Πρωτόπαπας αναμένεται να βρεθούν απέναντι στην τρόικα, σε μία προσπάθεια απεμπλοκής της αξιολόγησης που ήδη, αν υπολογιστεί ότι ξεκίνησε τον Ιούλιο, διαρκεί σχεδόν 5 μήνες. 

Η ελληνική κυβέρνηση μεταβαίνει στο Παρίσι με κυρίαρχο στόχο να... ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση και, παράλληλα, να ξεκαθαριστεί η στάση ενός εκάστου εκ των τροϊκανών, διότι πέραν των ακανθωδών προβλημάτων η ελληνική πλευρά αντιμετώπισε, μέχρι σήμερα, και την ασυμφωνία των τριών μερών της τρόικας μεταξύ τους, με πρώτο φυσικά το ΔΝΤ. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ανέλυσαν χθες τις τελευταίες εξελίξεις, τα ανοικτά μέτωπα και τα όσα μπορεί να δώσει η ελληνική πλευρά ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Άλλωστε, ήδη μέσω email η δικομματική έχει προχωρήσει σε... μίνι υποχωρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει το μείζον της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς να θιγούν άμεσα οι συντάξεις, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και των απεργιών. 

Σε αυτά που ήδη έχουν δοθεί περιλαμβάνεται η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης ή βασικής σύνταξης σε 6.500 από 4.500 σήμερα, το «πάγωμα» των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως και το 2017, η μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20% με παράλληλα μείωση των συντάξεων και το ψαλίδι στις δαπάνες για το ΕΚΑΣ, το οποίο η τρόικα αντιμετωπίζει ως μη ασφαλιστικό αλλά ως κοινωνικό μέτρο. Επίσης, πέραν του lock out και του συνδικαλιστικού νόμου, που πάντως δεν έχουν ικανοποιήσει την τρόικα που επαναφέρει το ζήτημα των απεργιών, η Αθήνα έχει παραχωρήσει και το μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και το ζήτημα της ελαστικοποίησης της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών, στα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου από 1/1/2016. 

Παρόλα αυτά, τα «αγκάθια» του δημοσιονομικού, του ΦΠΑ και των υπόλοιπων θεμάτων παραμένουν και στόχος στο Παρίσι είναι να διερευνηθεί με ασφάλεια τι θα πρέπει να πράξει και τι μπορεί να αποφύγει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Το σενάριο της παράτασης 

Καθώς ο χρόνος τρέχει αντίστροφα, οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου χθες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου μοιάζουν περισσότερο δηλωτικές των προθέσεων της κυβέρνησης και όχι αξιόπιστες εκτιμήσεις για τις εξελίξεις. Το ενδεχόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στο Δεκέμβριο παραμένει ισχυρό και ενδεικτικό της δυσκολίας που υπάρχει.

Άλλωστε, οι διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που σε πολλά κοινοβούλια ξεκινούν στις 18 Δεκεμβρίου, αποτελούν ένα πρόσθετο άλλοθι. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της καθυστέρησης, τότε Αθήνα και τρόικα αναμένεται να προχωρήσουν στην τεχνική παράταση – επιμήκυνση του μνημονίου για διάστημα ολίγων εβδομάδων, προκειμένου η ελληνική πλευρά να μην χάσει τα χρήματα που εκκρεμούν.

Οι Βρυξέλλες θέτουν το ζήτημα εμφατικά, ο Ευ. Βενιζέλος το υπονόησε για άλλη μια φορά χθες έξω από το Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν το επιθυμεί και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτραπεί, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει. Σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μία πολιτική συμφωνία με τους εταίρους της μέχρι τα τέλη του έτους, τόσο για την αξιολόγηση όσο και για την επόμενη ημέρα, η οποία και θα μετουσιωθεί σε πράξη τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, όταν δηλαδή η ελληνική Βουλή θα ξεκινά να ψηφίζει για το διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.