current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:48

Διεθνής Τύπος: Δύσκολες και επίπονες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την Ελλάδα

Στην κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων συγκλίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου με τα περισσότερα μέσα να δείχνουν πιο αισιόδοξα για συμφωνία με την τρόικα και τα γερμανικά πιο συγκρατημένα σχετικά με την πορεία των συναντήσεων στο Παρίσι.

Δημοσίευση 10:48’
αρθρο-newpost

Στην κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων συγκλίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου με τα περισσότερα μέσα να δείχνουν πιο αισιόδοξα για συμφωνία με την τρόικα και τα γερμανικά πιο συγκρατημένα σχετικά με την πορεία των συναντήσεων στο Παρίσι.

Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Στην κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων συγκλίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου με τα αμερικάνικα και βρετανικά μέσα να δείχνουν πιο αισιόδοξα για συμφωνία με την τρόικα και τα γερμανικά πιο συγκρατημένα σχετικά με την πορεία των συναντήσεων στο Παρίσι.

Πιο συγκεκριμένα το Reuters με δημοσίευμά του επισημαίνει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται μια συμφωνία με τους δανειστές καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή τον υποψήφιό του στις Προεδρικές Εκλογές τον Φεβρουάριο για να μην αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και ελπίζει ότι η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης θα βοηθήσει να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει στην ψηφοφορία».

Όπως συμπληρώνει το πρακτορείο ειδήσεων, «η ελληνική κυβέρνηση πιέζει κατά τις συνομιλίες με τους δανειστές για πρόωρη έξοδο από το αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα έχει θέσει ως προθεσμία την 8η Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αλλά βρέθηκε σε αδιέξοδο όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, βάζοντας ένα ερώτημα στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση».  «Η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις αλλαγές που απαιτούνται από τους δανειστές, υποβάλλοντας τον προϋπολογισμό του 2015 στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, χωρίς την έγκριση τους» προσθέτει το πρακτορείο.  

Ότι τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται ασφυκτικά για την Ελλάδα εκτιμά ο γερμανικός Τύπος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κάνοντας λόγο για ιδαίτερα επίπονες διαπραγματεύσεις. Η Frankfurter Rundschau σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στα τέλη του χρόνου. Η Αθήνα όμως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη». «Συνεχίζονται οι συνομιλίες της τρόικας με την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία χαρακτηρίζει τη συνάντηση των Παρισίων «σημαντική για την πορεία του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης».

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, το περιοδικό Der Spiegel τονίζει ότι «το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει πλέον πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να πείσει τους δανειστές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ για τους αριθμούς του. Παρόλα αυτά, οι συνομιλίες προχωρούν μετά δυσκολίας». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει κατά πόσον έχει προχωρήσει με το πρόγραμμα περικοπών.

«Η πίεση είναι τεράστια: εντέλει, το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της. Χωρίς στήριξη όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η συμφωνία με την τρόικα των δανειστών είναι βασική προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι συνομιλίες αναφορικά με τον τρόπο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης λήγει στα τέλη του έτους».


σχετικα αρθρα