«Θέλω να συγχαρώ τη νέα Διοίκηση της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, χαίρομαι γιατί ξεκινά αυτές τις δημόσιες εκδηλώσεις με τη σημερινή που είναι αφιερωμένη στη Φιλική Εταιρεία δηλαδή, στην πραγματικότητα, στα θεμέλια της Επανάστασης της Ανεξαρτησίας του νέου Ελληνικού Κράτου« δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκδήλωση της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων με θέμα: «200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος:

«Χαίρομαι γιατί, μεταξύ των ομιλητών, είναι δύο εκλεκτοί συνάδελφοί μου από το Πανεπιστήμιο, τους οποίους ιδιαιτέρως εκτιμώ, ο αγαπητός Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με τον οποίο έχουμε συνυπάρξει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Καθηγητής κ. Πασχάλης Κιτρομιλίδης, ο οποίος έχει αφιερωθεί στην ιστορία των ιδεών και θέλω ιδιαίτερα να αναφερθώ και στην παρουσία του Ακαδημαϊκού, κ. Βαλτινού που βρίσκεται εδώ για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Δεν θα παρασυρθώ σε παρατηρήσεις σχετικά με την ουσία του θέματος γιατί αυτό θα αλλοίωνε το πρόγραμμα. Οι εισηγητές είναι αυτοί που θα μιλήσουν για την Φιλική Εταιρεία και την μνήμη της και τη σημασία της, ούτε θέλω να επαναλάβω κοινοτοπίες πανηγυρικών της ημέρας.

Το Υπουργείο των Εξωτερικών έχει ανάγκη από μία πολύ ψύχραιμη και επιστημονική μελέτη της Ιστορίας. Ο πατριωτισμός βασίζεται στη βαθιά γνώση και στη σωστή εκτίμηση των συσχετισμών των δυνάμεων και έχει παρά πολύ μεγάλη σημασία το διπλωματικό μας προσωπικό, τα στελέχη της διπλωματικής Υπηρεσίας, να αναζωπυρώνουν την ευρεία γνώση που, ούτως ή άλλως, έχουν για την ιστορία του τόπου, τις περιπέτειες του, την αυτογνωσία που απαιτείται.

Ιδίως την περίοδο αυτή που είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Όλες οι περίοδοι είναι κρίσιμες ιστορικά αλλά αυτή συγκεντρώνει χαρακτηριστικά σπάνιας πυκνότητας, καθώς αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλεια του τόπου, αλλά φυσικά και στην οικονομική μας πολιτική γι’ αυτό έχουμε και μία ανοικτή διαπραγμάτευση όλων των επιπέδων τις μέρες αυτές.

Λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις, θέλω να συγχαρώ τη νέα διοίκηση της Ένωσης και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις δραστηριότητες της και να υποδεχτώ με πολύ μεγάλη χαρά τους ομιλητές αλλά και τους ακροατές της εκδήλωσης αυτής, χωρίς τους οποίους δεν συγκροτείται η σχέση επικοινωνίας μεταξύ των ομιλητών και του κοινού».